"Gledatelji su uvijek na prvom mjestu - bili i ostali"

26.04.2022.

18:30

Autor: HRT

Dio uredničko-voditeljske ekipe emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Dio uredničko-voditeljske ekipe emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Foto: Renato Branđolica / HRT

Prave vrijednosti dugo traju, potvrda je to i sutrašnjeg slavljeničkog dana jednog od najdugovječnijih i najgledanijih mozaičnih projekata HRT-a, popularne emisije Dobro jutro, Hrvatska, na čijoj će torti biti čak 30 svjećica!

Ana Milić, voditeljica projekta "Dobro jutro, Hrvatska" kaže kako se u tih tri desetljeća emisije puno toga događalo. Svijet i Hrvatska prošli su, naglašava, velike promjene, a nekih ljudi koji su pokrenuli emisiju više nema, neki su pak u zasluženoj mirovini, neki još rade, ali neke vrijednosti nisu se mijenjale - "Dobro jutro, Hrvatska" i dalje je najotvorenija dnevna emisija. Dodaje i kako ovih dana primaju čestitke kao dio tima koji nastavlja ono što su drugi započeli u težim vremenima, prije 30 godina.

- Također, ono što je ostalo od osnivanja emisije do danas je timski rad, u kojem se prije svega uvažavamo, toleriramo i držimo standarda - profesionalno je najbolje, zaključuje urednica projekta. 

Ana Milić

Ana Milić

Foto: Renato Branđolica / HRT

Larisa Banek, izvršna urednica emisije, smatra kako su gledatelji uvijek na prvom mjestu - bili i ostali.

- Mozaik najrazličitijih tema i gostiju koji realizira vrijedna ekipa ispred, ali i iza malih ekrana - to je Dobro jutro, Hrvatska, ponosno ustvrđuje osvrćući se i na posljednje dvije iznimno izazovne godine tijekom kojih su se uspjeli izboriti s pandemijom, potresima, ali i sa sobom samima.

Mirko Fodor, Davor Meštrović, Ana Milić, Larisa Banek, Ognjen Golubić, Zlata Mück Sušec i Maja Ciglenečki

Mirko Fodor, Davor Meštrović, Ana Milić, Larisa Banek, Ognjen Golubić, Zlata Mück Sušec i Maja Ciglenečki

Foto: Renato Branđolica / HRT

Sretnom što je već četiri godine dio tima jedne od najdugovječnijih HRT-ovih emisija smatra se Ivana Vilović.

- Nije lako šest dana u tjednu kroz tri i pol sata programa uživo pratiti aktualnosti u zemlji i svijetu i donositi zanimljive priče našim gledateljima, ali raditi s tako uigranom i vrijednom ekipom "dobrojutrića" uistinu je velika čast i zadovoljstvo, ističe Ivana usto izražavajući nadu da će se uz emisiju s kojom su kroz spomenuta desetljeća odrastale mnoge generacije, još dugo godina buditi i neke nove, koje tek dolaze.  

Ivana Vilović i Branimir Farkaš

Ivana Vilović i Branimir Farkaš

Foto: Renato Branđolica / HRT

Čak 28 godina u emisiji radi Monika Bradarić.

- Osim mene, dulje su samo Vesna Mimica koja je vježbala od prve emisije uživo u studiju i voditelj Davor Meštrović, kaže.

- Zvuk zvona na mom mobitelu je špica emisije "Dobro jutro, Hrvatska", a ovdje sam više od pola svog života.

Naime, Monika je došla na praksu na 4. godini Fakulteta novinarstva na poziv sadašnje ravnateljice Poslovne jedinice Program Marije Nemčić i ostala u redakciji - 20 godina kao novinarka, a posljednjih osam kao urednica.

- Urednički posao u "Dobrom jutru" traje od jutra do jutra, otkriva Ivana Štefelić. Dodaje i kako gosti često pitaju je li kasno nazovu li predvečer ili pak pošalju li materijale za emisiju u ponoć.

- Nama je najvažnije da do početka gostovanja ili javljanja uživo imamo sve, makar to bilo u zadnjoj sekundi. A sekunde su bitne i tijekom realizacije emisije u režiji, ono što ide "van" mora uvijek biti  "čisto", kako mi volimo reći, što bi značilo - gledatelj ne smije vidjeti da smo mi u režiji i studiju imali "ludnicu". Naravno da ponekad i gledatelji vide da nije sve išlo po planu. Realiziramo uživo tri i pol sata emisije pet dana u tjednu i subotnje izdanje od sat i pol, pa sekunde koje pogriješimo, nadam se da nam opraštaju. 

- Priprema, priprema, jako dobra priprema - to je jedina tajna, njezin je odgovor na upit kako urednici emisije preživljavaju ulogu "kontrolora leta".  

Ekipa emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Ekipa emisije "Dobro jutro, Hrvatska"

Foto: Renato Branđolica / HRT

Leon Čuljak rad u emisiji smatra izazovnim, a s posebnim zadovoljstvom radi rubriku "Digitalno jutro" u kojoj gostuju mladi, uspješni zaljubljenici u moderne tehnologije. Serijal reportaža o stranim veleposlanicima, javljanja uživo, vođenje i uređivanje emisije "Dobar dan, Hrvatska", vođenje i uređivanje rubrike "Magazin" koja se bavi pozitivnim i inspirativnim temama, samo je dio onoga što je Dubravka Žiljak obavljala i što obavlja u Mozaičnom programu, odnosno u sklopu "Dobrog jutra".

Danijel Despot angažman u emisiji, među ostalim, voli i stoga što uz goste i reportaže svaki dan nauči nešto novo, a Krešimir Volarević ističe kako mu reporterski posao u "Dobrom jutru" daje itekako potreban osjećaj služenja svome narodu. Reporterka u emisiji je i Ivana Debeljak, a opis njezinih zadaća, kaže, podrazumijeva traženje tema, dogovaranje sugovornika, pisanje pripreme za voditelje.

Ivana Debeljak i Krešimir Volarević

Ivana Debeljak i Krešimir Volarević

Foto: Renato Branđolica / HRT

- Uređivanje "Dobrog jutra" znači adrenalin, tisuću novih i uvijek nepredviđenih situacija u režiji, detaljnu i obimnu pripremu, nebrojene pozive reporterima, gostima, voditeljima (nikad do kraja nisi sve provjerio, preko noći se toliko toga može promijeniti), komunikaciju s gledateljima preko društvenih mreža, nabraja Zrinka Štimac koja se, uz ostalo, utorkom bavi rubrikom "Svi smo mi potrošači" namijenjenoj zaštiti potrošača. I za nju je biti dio ekipe emisije "Dobro jutro, Hrvatska" lijep i istodobno izazovan posao.

Branimir Farkaš

Branimir Farkaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Za Branimira Farkaša rad u jednoj od HTV-ovih najdugovječnijih emisija živopisan je, raznovrstan i vedar.

- Obično novinari nakon dužeg rada u DJH odu u Informativni program, "kat više". Mislim da sam ja prvi koji sam nakon 30-ak godina rada u Informativnom, ravno iz Dnevnika došao u DJH. Nikad nisam požalio!, kaže te dodaje kako se u emisiji može baviti nekim svjetlijim stranama života kojima se rijetko mogao baviti kao urednik Dnevnika.  

Dobro jutro, Hrvatska

Dobro jutro, Hrvatska

Foto: HTV / HRT

- Mislim da je moj dolazak u DJH bio na obostranu korist: jutarnja emisija dobila je i neke ozbiljnije teme i "teže" sugovornike u "Jutarnjem kolegiju" srijedom. A tko kaže da jutarnje gledatelje ne zanima vanjska politika? Kao vanjskopolitički komentator HTV-a dobivam mnogo poziva, naročito u ova ozbiljna vremena, kad im staloženo objašnjavanje svjetskih zbivanja, kako kažu, donosi stabilnost. U kockice potpunog mozaika treba uklopiti sve teme… mislim da se moj komadić sretno uklopio u mozaik DJH-a, zaključuje Branimir. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!