Rolex nošen tijekom 'Velikog bijega' u Drugom svjetskom ratu prodan na dražbi

12.06.2022.

08:20

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: panlertb / Shutterstock

Sat Rolex, koji je nosio britanski zatvorenik tijekom "Velikog bijega" iz nacističkog logora za ratne zarobljenike Stalag Luft III, prodan je za 189.000 dolara ovog tjedna na dražbi u New Yorku.

Konačan iznos za sat, prodan anonimnom kupcu, bio je niži od 200.000 dolara premda je aukcijska kuća Christie's očekivala 400.000.

Gerald Imeson
nosio je sat u noći 24. ožujka 1944. kada je skupina savezničkih vojnika pobjegla iz zarobljeništva, što je poslužilo kao nadahnuće za film iz 1963., u kojemu je glumio Steve McQueen. 

Imeson je naručio sat od tvrtke Rolex iz Švicarske, koja mu ga je preko Crvenog križa poslala u zarobljenički logor u blizini poljskog grada Zagana, poručio je Christie's.

Čelični sat s crnim brojčanikom i svijetlećim kazaljkama bio je "ključan u planiranju i izvršavanju" njihova pothvata za slobodu, dodala je aukcijska kuća.

Christie's vjeruje da je Imesonov sat pomogao izračunati vrijeme potrebno da zatvorenici otpužu tunelima korištenima u bijegu, ali i mjeriti vrijeme patrola logorskih čuvara.

Imeson je nosio svoj Oyster Chronograph sat dok je kao 172. u redu čekao da pobjegne, tvrdi Christie's.

U planu je sudjelovalu 200 zatvorenika, od kojih je 76 nakratko uspjelo pobjeći. Imeson nije bio jedan od njih. Svi su, osim trojice, uhvaćeni, a 50 ih je smaknuto.

Imeson je oslobođen iz drugog zarobljeničkog logora na kraju rata 1945. godine. Nosio je sat do svoje smrti 2003. u dobi od 85 godina. Prvi put se našao na aukciji u Velikoj Britaniji 2013. godine.

Sat je prodan zajedno s nekoliko drugih predmeta, uključujući i zviždaljku Britanskog ratnog zrakoplovstva i člansku iskaznicu kluba Goldfish, kojemu su pripadali piloti i posada koji su se srušili u more i preživjeli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!