Rolling Stonesi izbacili "Brown Sugar" s liste za američku turneju

13.10.2021.

17:29

Autor: HRT/Hina/J.L.

Rolling Stones

Rolling Stones

Foto: Lawrence Bryant / REUTERS

Rolling Stonesi neće izvoditi pjesmu "Brown Sugar" (Smeđi šećer) na američkoj turneji, jedan od svojih najvećih hitova, piše BBC. 

Dogodilo se to zbog nelagode izazvane prikazom crnkinja i referiranja na ropstvo u pjesmi koja je 1971. bila broj jedan u Sjedinjenim Državama.

Gitarist Keith Richards potvrdio je odluku za LA Times, ali je dodao da su ga zbunili ljudi koji su htjeli "zakopati" pjesmu.

- Zar nisu razumjeli da je ovo pjesma o užasima ropstva, upitao je.

Pjevač i suautor Mick Jagger u međuvremenu je za list rekao da se ta pjesma neće izvoditi jer je bilo teško sastaviti set-listu za stadione.

- Svirali smo "Brown Sugar" svaku večer od 1970. pa katkad pomislite, mogli bismo je izbaciti i vidjeti kako će ići. Možda je vratimo, dodao je.

"Brown Sugar" je njihova druga najizvođenija pjesma nakon hita "Jumpin' Jack Flash", prema portalu Setlist.fm.

Pamtljiv uvodni rif i melodija osigurali su pjesmi golem uspjeh i često su zasjenili problematične dijelove vezane za ropstvo, seks, sadomazohizam i heroin.

Govoreći u intervjuu za časopis Rolling Stone 1995., Jagger je rekao: "Danas nikad ne bih napisao tu pjesmu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!