Ruska influencerica protjerana s Balija jer se slikala gola na svetom stablu

08.05.2022.

15:49

Autor: HRT/Hina

Sveto drvo na Baliju

Sveto drvo na Baliju

Foto: Iryna Horbachova / Shutterstock

Ruska influencerica i njezin suprug izgnani su s otoka Balija jer se ona fotografirala gola na svetom stablu i time prekršila lokalne kulturne običaje, obavile su indonezijske vlasti.

Alina Fazleeva koja ima tisuće pratitelja na Instagramu, pozirala je naga na stablu banjana (bengalska smokva) starom 700 godina na mjestu hrama u okrugu Tabanan.

Fotografija, koju je snimio njezin suprug Andrej Fazleev, a objavljena je na Instagramu i postala viralna, razljutila je lokalno hindusko stanovništvo.

- Bavili su se aktivnostima koje ugrožavaju javni red i ne poštuju lokalne običaje, rekao je novinarima Jamaruli Manihuruk iz useljeničke službe na Baliju.

Par će "biti kažnjen i prognan" i zabranit će im se boravak u cijeloj Indoneziji najmanje šest mjeseci, a "morat će se podvrgnuti i obredu pročišćenja na svetom mjestu u skladu s lokalnim vjerovanjima", rekao je.

Alina Fazleeva ispričala se na Instagramu i priznala da je počinila "veliku pogrešku". "Mnogo je svetih mjesta na Baliju no nisu sva označena", objasnila je razlog svog prijestupa.

Guverner Balija Wayan Koster upozorio je da neće tolerirati turiste koji ne poštuju lokalnu kulturu ili hinduizam, dominantnu religiju na tom otoku.

Gotovo 200 ljudi prognano je s Balija, kultnog turističkog otoka, zato što su kršili mjere ograničenja u pandemiji COVID-a.

U travnju su indonezijske vlasti prognale kanadskog glumca i samoproglašenog gurua sreće koji je objavio video sebe kako gol pleše na brdu Batur, vulkanu na Baliju koji se smatra svetim. Kanađanin je na tom brdu posve gol plesao ritualni ples novozelandskih Maora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!