09:50 / 03.12.2019.

Autor: HRT

Sacher torta - ta čokoladna čarolija

Stefanie Laubscher/Pixabay

Stefanie Laubscher/Pixabay

Foto: - / -

Sve u svemu, torta je oduševila i vojvodu i goste, a mladom slastičaru osigurala mjesto u povijesti Beča, Austrije ali i šire.
Slastičarnice diljem svijeta u svojoj slatkoj ponudi imaju nezaobilaznu dobro poznatu slasticu – Sacher tortu.

Ta čokoladna čarolija ima svoju priču koja je nastala 5. prosinca 1832. na dvoru austrijskog vojvode Metternicha koji je tada organizirao večeru za plemiće.

Kako bi ostavio što bolji dojam na goste, Metternich je dvorskome slastičaru dao zadatak da osmisli posebno ukusan desert za njegove goste. Na nesreću,  ili sreću, glavni se slastičar ključnog dana razbolio pa je odgovornost pala na leđa tada 16-ogodišnjeg šegrta Franca Sachera koji je tek dvije godine naukovao u kuhinji. Tko zna kakve su se misli vrtjele po glavi mladića dok je pripremao kolač od jaja, maslaca i čokolade, i jesu li mu ruke drhtale dok je smjesu premazivao marmeladom od marelice i stavljao preko njega gorki čokoladni preljev. Sve u svemu, torta je oduševila i vojvodu i goste, a mladom slastičaru osigurala mjesto u povijesti Beča, Austrije ali i šire.

Poduzetni je pekar četrdeset i četiri godine poslije otvorio slavni hotel "Sacher" u blizini bečke opere u Philharmonikerstrase u kojem se i danas čuva izvorni recept slatke delicije.

Osim slatkih okusa, priča o Sacher torti uključuje i sudske procese i to između obitelji Sacher i Demel. Sudska trakavica oko prava na ime počela je 1930. nakon smrti nasljednice hotela "Sacher". Njezin sin Eduard Sacher prešao je u tabor njihova konkurenta i prenio prava na prodaju torte. Započeo je rat koji se vrtio oko drugog sloja marmelade u sredini torte i upotrebe margarina umjesto maslaca. Na kraju je spor dobila obitelj Sacher, a "Demel s Sachertorte" se od originala razlikuje u tome što premaz od marmelade ne stavljaju po sredini kolača kao u originalnom receptu, nego na vrh, ispod čokoladne glazure.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!