14:00 / 17.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Šeks, Krleža i Dedić od recikliranog tekstila

Karikature i lutke Mile Lončar

Karikature i lutke Mile Lončar

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Mnogi poznati umjetnici i javne osobe oživjeli su na zagrebačkoj izložbi u zagrebačkoj Knjižnici Kustošija. Svoje zanimljive karikature i neobične lutke izložila je Mila Lončar.

Vladimir Šeks, Miroslav Krleža, Amy Winehouse, Arsen Dedić -  samo su neke osobe koje je Mila Lončar od recikliranog tekstila izradila kao trodimenzionalne karikature koje plijene pozornost detaljima i kontekstom u koji su smještene. Prema kojim kriterijima bira svoje 'modele', provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Radim ili one koje volim ili one koje smatram specifičnima i koji bi bili publici smiješni iz nekog razloga. I onda to spajam u neku priču, primjerice, Jovanka Broz se druži s Ćirom Blaževićem, ili Ćiro ide osvojiti englesku kraljicu. U biti se igram, kaže Mila Lončar.

Izložene su i lutkice iz slikovnice 'Majstorica Nola popravlja tatu' Silvije Šesto. Naša nagrađivana književnica tom je prigodom također dobila krpenu dvojnicu, a priprema i novu slikovnicu s Milom Lončar – i to za odrasle.


- Sve osobe iz javnog i nejavnog života stavit ćemo na njihovo mjesto, najavljuje Silvija Šesto.

Zanimljive su i crtane karikature Ala Pacina, Hugha Lauriea i mnogih drugih. Ipak, s posebnom znatiželjom očekujemo novu slikovnicu koja će sve ove živopisne lutke oživjeti u zanimljivim pričama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!