16:03 / 16.12.2019.

Autor: J.R./D.I./V.M./HRT

'Seks, zločin i politika' – filmska glazba Alfija Kabilja

Alfi Kabiljo i Tereza Kesovija (foto: Đuro Slako)

Alfi Kabiljo i Tereza Kesovija (foto: Đuro Slako)

Foto: - / -

Zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends sljedeći će tjedan objaviti kolekciju filmske glazbe Alfija Kabilja, koju je proslavljeni hrvatski glazbeni umjetnik skladao za klasike domaćeg žanrovskog filma poput 'Ambasadora' i 'Novinara'.
Zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends sljedeći će tjedan objaviti kolekciju filmske glazbe Alfija Kabilja, koju je proslavljeni hrvatski kompozitor skladao za klasike domaćeg žanrovskog filma poput 'Ambasadora', 'Novinara', 'Medenog mjeseca' ili 'Usporenog kretanja'.

Urednici i vlasnici izdavačke kuće Leri Ahel i Željko Luketić ovo su izdanje pripremali godinu dana, istražujući zvučni materijal i birajući iz autorove arhive najbolje teme koje su uključili na izdanje internacionalnog naslova 'Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984'.

Album već sada možete poslušati na YouTube kanalu izdavačke kuće Fox & His Friends:- Naslov je izveden iz motiva šest filmova, među kojima su prvi domaći 'mekani pornić' Nikole Babića 'Medeni mjesec', zatim kultna kriminalistička drama Antuna Vrdoljaka 'Deps', 'Novinar' i 'Ambasador' Fadila Hadžića, 'Usporeno kretanje' Vanče Kljakovića i 'Zločin u školi' Branka Ivande. Većina glazbenih tema objavljuje se prvi put i posebno je pripremljena i restaurirana za potrebe audiofilskog vinila. Format je to, koji unatoč najavljenoj propasti 1990-tih, ne samo da je preživio, nego sve više zauzima donedavnu poziciju digitalnih nosača zvuka, ističu Ahel i Luketić.Alfi Kabiljo rođen je 1935. godine u Zagrebu. Iako je u osmom desetljeću života, on i dalje stvara glazbu, komponira i vodi aktivan društveni život. U svojoj karijeri snimio je glazbu za preko 50 filmova, stotinjak televizijskih emisija i serijala, te svojim radom popratio i pomogao karijere mnogih domaćih zvijezda pop-glazbe, poput Tereze Kesovije, Vice Vukova, Ane Štefok, Radojke Šverko i mnogih drugih.

- Kabiljo je autor mnogobrojnih mjuzikla i glazbe za kazalište, pa ga zato i kolokvijalno zovu Kralj mjuzikla, jer je Jalta, Jalta koju supotpisuje, od svoje premijere 1971. godine pa sve do danas, izvedena rekordnih tisuću puta, podsjećaju iz izdavačke kuće Fox & His Friends.

Kabiljo je školovani arhitekt, no glazbenu edukaciju nastavio je u Parizu, gdje odlučuje potpuno se posvetiti glazbi. Žanrovski širok i u najnovijim glazbenim trendovima informiran, nikada nije pristao glazbu dijeliti na više ili manje vrijednu, popularnu ili (ne)ozbiljnu, pa tako na ploči ‘Seks, zločin i politika’ smjelo ulazi u jazz, funk i disco zvuk kao idealno sazvučje mračnog, kriminalnog i noćnog života u Zagrebu sedamdesetih.

- Majstorstvo Alfija Kabilja u filmskoj glazbi prepoznali su i inozemni producenti, što ga od sredine osamdesetih odvodi u Hollywood, gdje snima za MGM i za filmove u kojima nastupaju zvijezde poput Sharon Stone. Za svoj rad na filmu Sky Bandits (1986.), snima zajedno s londonskim The National Philharmonic Orchestra, što kasnije objavljuje najuglednija svjetska diskografska kuća Varèse Sarabande. koja ga na svom obljetničkom izdanju stavlja rame uz rame sa zvijezdama filmske glazbe poput Billa Contija, Alana Silvestrija, Elmera Bernsteina, Basila Poledourisa, Hansa Zimmera, Jerryja Goldsmitha i Johna Williamsa, ističe se u najavi albuma.

Dvadeset tema iz šest filmova okupljenih na ploči 'Sex, Crime & Politics: Cinematic Disco, Jazz & Electronica from Yugoslavia 1974-1984' pokušaj je revalorizacije i kulturne kontekstualizacije domaće glazbene i filmske baštine koja je, kako upozoravaju Ahel i Luketić, uglavnom nezanimljiva komercijalnim izdavačima.
Je li postojala disco kultura u bivšoj Jugoslaviji?
Ovo izdanje nastavak je istraživačkih i kuratorski zahtjevnih preokupacija izdavačke kuće Fox & His Friends koja je domaću javnost već upoznala s biranim radovima skladatelja Tomislava Simovića, multimedijske skupine Nova Evropa i osobito hvaljenom selekcijom plesne glazbe 'Socijalistički disco – Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977-1987'.

Alfi Kabiljo i Željko Luketić bili su naši gosti u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!