14:57 / 19.09.2018.

Autor: V.M./Hina

Šesnaesto izdanje ZFF-a u šesnaest gradova

-

-

Foto: - / -

Zagreb Film Festival (ZFF) najavio je za svoje šesnaesto izdanje, koje će se održati od 11. do 18. studenog. Novost je ta da će se usporedo sa zagrebačkim projekcijama odabrani filmovi prikazati u ukupno šesnaest gradova, od Varaždina i Pule do Hvara.
Zagreb Film Festival (ZFF) najavio je za svoje šesnaesto izdanje, koje će se održati od 11. do 18. studenog.

Novost je ta da će se usporedo sa zagrebačkim projekcijama odabrani filmovi prikazati u ukupno šesnaest gradova, od Varaždina i Pule do Hvara i Dubrovnika.

U okviru programa 'ZFF putuje' kina diljem Hrvatske ugostit će tri dugometražna naslova iz ovogodišnje utrke za Zlatna kolica - islandsku akcijsku komediju "Woman at War" u režiji Benedikta Erlingssona, brazilsko-urugvajsku dramu "Loveling" Gustava Pizzija i britanski film "Old Boys" Tobyja MacDonalda.

Riječ je o prva tri objavljena naslova iz ovogodišnjeg natjecateljskog programa, koji će dati presjek najzanimljivijih recentnih dugometražnih debitantskih ili drugih filmova redatelja i redateljica iz cijeloga svijeta.

Benedikt Erlingsson, redatelj islandske seoske romanse "O konjima i ljudima" koja je na 12. ZFF-u nagrađena posebnim priznanjem, vraća se na festival s novim filmom "Woman at War".

Junakinja te "uvrnute akcijske komedije" svojevrsna je ženska verzija Don Quijota, seoska ekološka aktivistica koja naoružana lukom i strijelom juriša na lokalnu industriju aluminija, najavljuju sa ZFF-a.

Brazilsko-urugvajski "Loveling" topla je ljudska drama o kaotičnom životu brazilske obitelji iz srednje klase, koja je svoju premijeru imala na Sundanceu.
"Old Boys" je britanska romantična komedija, moderna varijacija priče o Cyranou de Bergeracu s Alexom Lawtherom u glavnoj ulozi ("Imitation Game", "Black Mirror", "The End of the F***ing World").

Popratni program Moj prvi film, u kojem se prikazuju dugometražni prvijenci etabliranih autora po izboru Nenada Polimca, ove godine predstavlja filmove čeških filmaša.

Novi program Kino u kinu u vremenu nestajanja mnogih kina predstavlja svojevrsni hommage čarima kinematografa, ali i ukazuje na sve probleme s kojima se suočava kinoprikazivačka djelatnost u svijetu i kod nas.

U okviru tog programa prikazat će se, među ostalim, igrani film "Kings of the Road" (1976.) Wima Wendersa, što je autorova ljubavna posveta napuštenim njemačkim kinima, dirljiva i na momente duhovita priča o prijateljstvu dvojice usamljenika, putujućeg servisera kinoprojektora i depresivnog mladića.

Hrvatski kratkometražni filmovi za nagrade se natječu u programu Kockice, a posjetitelje očekuje i niz atraktivnih popratnih programa te Industrija, program namijenjen profesionalcima.

ZFF će se održati u kinima Europa Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti, dvorani F22 ADU-a i u dvorani Müller.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!