Šetnja obnovljenim dubrovačkim akvarijem

06:49 / 31.01.2022.

Autor: Morana Baričević/More/HRT

Dubrovački akvarij

Dubrovački akvarij

Foto: More / HRT

Prizemlje tvrđave svetog Ivana, koja dominira starom gradskom lukom, već je 70 godina dom brojnim morskim organizmima. Ovih su dana završili radovi na obnovi dubrovačkog akvarija započeti u studenome 2020.. Slijedi još opremanje pa će se tijekom veljače otvoriti vrata za posjetitelje, ali mi smo zavirili i prije toga.

Impresivna unutrašnjost tvrđave iz 16. stoljeća ostavlja snažan dojam već pri samom ulasku u akvarij.

- Ono što nas razlikuje od ostalih akvarija je prostor u kojem se nalazimo. S jedne strane minus s obzirom da smo ograničeni prostorom, ali mislim da je puno veći plus ambijent u kome je akvarij. Doživljaj da ste u tvrđavi koja je stara oko 500 godina, kamen oko vas, svodovi od 7-8 metara stvarno je poseban, kaže ravnatelj Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Nenad Antolović

Rekonstrukcijom, vrijednom nešto više od 3 milijuna kuna, prvenstveno su obuhvaćena tri najveća bazena. Oni su prije bili ukopani u zemlji, na oko dva metra dubine, a sad su dignuti na 2,5 metra visine. Zapremina je ostala ista, a organizmi u njima su manje-više slični. Uvijek ih ima između 80 i 100, a najviše pozornosti izazivaju veliki primjerci.

- Trenutno naši najveći organizmi su kirnje. Svaka prelazi 20-25 kilograma i to su mužjaci, jer u toj starosnoj dobi kirnja je već promijenila svoj spol i prešla u muški spol, objašnjava znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Valter Kožul.

Novi je izgled akvarija najvećim dijelom financiran iz europskog fonda za razvoj turističke ponude - tzv. plave propusnice koja povezuje tri grada na UNESCOvoj listi.

- Ideja je da se osim dubrovačkog akvarija može posjetiti akvarij u Kotoru, dio muzeja u Mostaru te park prirode Hutovo blato. Dakle, dođe se u Dubrovnik - bit će opcija da se kupi normalna ulaznica ili da se kupi discount kartica s kojom ćete dobiti popust na svim tim lokacijama koj su partneri u projektu, dodaje Nenad Antolović.

Osim turističke, akvarij ima i edukativnu ulogu pa se još čekaju novi paneli s informativnim natpisima o raznim morskim temama, ali i audio-vodič na 7 jezika.

Više u videoprilogu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!