Šetnja osječkom Tvrđom izvrsna turistička priča

12.08.2019.

16:30

Autor: Ž.Ž./M.J.

-

-

Foto: - / -

Osječka Turistička zajednica organizira šetnje koje otkrivaju povijest slavonske metropole. Jedno od odredišta je i stara barokna Tvrđa koja je nekad bila vojna utvrda.
Osječka Turistička zajednica organizira šetnje koje otkrivaju povijest slavonske metropole. Jedno od odredišta je i stara barokna Tvrđa koja je nekad bila vojna utvrda. Priča o vojnicima, gostionicama i bludnicama privukla je više od 200 šetača.

Iza svakoga prozora, iza svakih vrata osječke Tvrđe, kriju se na tisuće priča o negdašnjem životu stare gradske jezgre. Većina Osječana ih ne zna, no zato su tu sjajni turistički vodiči.

- S obzirom na to da je ljeto i da je vruće, odlučili smo u suradnji s našim kolegama vodičima raditi ovu turističku temu u večernjim satima, a onda su se oni još dobro dosjetili da zapravo pojačamo malo temu i da ovu toplu ljetnu večer dodatno rasplamsamo s malo škakljivom temom, rekao je iz Turističke zajednice grada Osijeka Mislav Pavošević.

Naime, gdje je bila vojska, bili su i popratni sadržaji! U Tvrđi se nekad zabavljalo u čak 34 gostionice, a u cijelome je gradu bilo - 9 bludilišta. Zanimljiva tema okupila je više od 200 znatiželjnih Osječana, ali i otkrila kako je u prirodi čovjeka - radoznalost!

- Pa vam je bila jedna ovako susjeda koju je jako interesiralo što njena susjeda konobarica radi noću i koga dovodi u sobu. I nekoliko noći zaredom se penjala na lojtre da vidi da li ta mlada konobarica nekoga dovodi i koga dovodi. Nažalost, evo, koliko ovako smiješno, i tragična je priča zato što je ta znatiželjna susjeda pala s lojtri, slomila vrat, kazao je turistički vodič Stanislav Subotić.

Bila je to tek jedna od nekoliko zanimljivih priča koje su posjetiteljima ispričane, no povijesnih zgoda, čini se - nikad dosta!

- Volimo povijest ovako obiteljski, povijesne filmove, dosta čitamo i tako bavimo se tim u slobodno vrijeme, pa onda iskoristimo svaku priliku, objasnio je jedan od prolaznika.

- Jako mi se svidjelo i doista me veseli što se ovakve stvari organiziraju u našem gradu. S obzirom na to da baš radim ovdje u Tvrđi, mogu reći da sa, jako puno toga naučila i mislim da ću sada, kada ovih dana budem prolazila kroz ove ulice, više neću te kuće gledati kao nešto devastirano i oronulo, već nešto što doista vuče sa sobom jednu duboku povijesnu priču, pohvalio je drugi.

Kako je zanimanje bilo višestruko veće od očekivanog, turističke će se šetnje, naravno i nastaviti! Vrlo brzo, ova bi turistička tura mogla doživjeti i svoju reprizu, ako ne i više njih!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!