Šibenik domaćin 13. Međunarodnog natjecanja za violončeliste

16:46 / 19.04.2022.

Autor: Petar Mikuličin/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

13. Međunarodno natjecanje za violončeliste

13. Međunarodno natjecanje za violončeliste

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Šibenik je domaćin 13. Međunarodnog natjecanja za violončeliste. Organizator natjecanja je šibenska Glazbena škola Ivana Lukačića, a program se održava u Kući umjetnosti Arsen.

Nježni zvuci violončela odjekuju ovih dana 'Arsenovom kućom'. Na 13. natjecanje Janigro Junior stiglo je 70 sudionika iz 17 zemalja Europe i svijeta.

- Jako sam sretan sa svojim programom i stvarno ga volim. Ne idem u nekom stavu da pobijedim. Naravno, ja ću odsvirati najbolje što mogu, ali ovdje mi je zapravo drago i slušati ostale natjecatelje i drago mi je zapravo se usporediti s ostatkom svijeta u mojim godinama, rekao je Petar Đula Vrbanić, violončelist iz Zagreba.

- Veliki mi je motiv. Sad sam već trebao biti drugi put, ali prvi put nisam mogao doći. Bio sam dosad na četiri natjecanja i sve nagrade koje sam osvojio su bile prve nagrade, rekao je Tomislav Zadro, violončelist iz Zagreba.

- Mladi violončelisti već u dobi od 15 do 16 godina, a kamoli još do 21 su već pravi profesionalci. Tako da se radi o iznimnoj kvaliteti, odnosno jako velikom nivou sviranja. Imamo kandidate iz SAD-a, Koreje, Kine, istaknula je Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica natjecanja Janigro Junior 2022.

Među mladim glazbenicima je i troje učenika Glazbene škole Ivana Lukačića - domaćina natjecanja.

- Imamo izvrsnu violončelističku klasu, odličnu profesoricu. Naši violončelisti postižu strašno dobre rezultate na raznim natjecanjima, rekla je ravnateljica. 

Natjecatelje u šest različitih kategorija ocjenjuje internacionalni peteročlani ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih violončelista - svirača i pedagoga.

-Velika je privilegija biti ovdje i jako se veselim. Bit će puno kandidata. Novih talenata, puno lijepe muzike, rekla je Sara Minemoto, članica žirija.

Natjecanje u spomen na glasovitog Talijana, osnivača Zagrebačkih solista, trajat će do 23. travnja, a završit će svečanim koncertom pobjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!