Šibenski komorni orkestar svira Arsena

28.07.2022.

17:03

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

S Arsenom na kavu

S Arsenom na kavu

Foto: HTV / HRT

Ono što je za Velu Luku Oliver, za Šibenik je Arsen. U čast rođendana glazbenog velikana Arsena Dedića gradski komorni orkestar održao je tradicionalni koncert njemu u čast. Orkestar je uz sedam solista ispred krstionice šibenske katedrale izveo Arsenove filmske, klapske i druge uspješnice, u programu nazvanom "S Arsenom na kavu".


Šestu godinu zaredom Šibenski komorni orkestar svira Arsena. Intimni prostor pred krstionicom nije slučajno izabran.

- Zato šta je, zapravo, Arsen bio intiman kompozitor. Nisam želio neku preveliku pompu oko toga, jer se onda izgubi na jedan način ta njegova intimnost i njegova veličina, rekao je Jure Celić, dirigent Gradskog komornog orkestra Šibenik.

- Ovakvi koncerti Šibeniku baš jako trebaju. Dižu taj gradski štih, kazao je posjetitelj Željko.

Među solistima je i mlada Amerikanka šibenskih korijena.

- Glazbu Arsena Dedića nije zahtjevno svirati, jer ona dolazi iz duše, iz srca. Morate osjećati njegovu glazbu da biste je svirali, rekla je Katarina Maja Sams, flautistica.

Arsenove note i stihovi utjecali su na mnoge naraštaje.

- Ja bih Arsena uvijek gledala. I to je meni sad kasno dogodine! Treba da se više njemu posvetimo, kao što se Splićani posvećuju Oliveru, kazala je Dunja.

Jer Arsen je svome gradu ostavio glazbu, kako kažu Šibenčani, u dotu. 

- Zadužio je i Šibenik, i Hrvatsku glazbu jako puno, rekao je Željko.

- Arsen je volio Šibenik, volio je klape. Surađivali smo jako dugo i jako dobro. Živi s nama Arsen svaki dan, rekao je Mate Višić, član Gradskog komornog orkestra Šibenik.

A posebno na njegov rođendan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!