Simpozij "Zvjezdani Ladiki u čast" u ZKM-u

02.07.2022.

19:52

Autor: Mirna Farkaš Salamon/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Simpozij "Zvjezdani Ladiki u čast" u ZKM-u

Simpozij "Zvjezdani Ladiki u čast" u ZKM-u

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zvjezdana Ladika, prva hrvatska profesionalna redateljica i najutjecajnija dramska pedagoginja, svojim je radom od 1953. do smrti 2004. obilježila kazališnu umjetnost za djecu i mlade. Dala je poseban pečat brojnim naraštajima - moglo se čuti na simpoziju priređenom njoj u čast.

Samo naizgled jednostavno, uz igru, Zvjezdana Ladika svojim je pedagoškim i redateljskim radom utjecala na generacije djece i mladih.

Kroz njezin su studio prošle tisuće djece i mladih, a u sjećanju su još žive predstave "Na koga se uvrglo ovo dijete" ili, pak, "Mačak Džingiskan i Miki trasi", za koju je dobila nagradu Društva dramskih umjetnika.

- Dobro je to da imamo neki odmak vremenski od onog perioda kada nam je to sve izgledalo normalno i jednostavno i zabavno, a danas znamo da je to bilo jako komplicirano, jako važno, jako vrijedno, rekao je Roman Šušković Stipanović, član organizacijskog odbora simpozija "Zvjezdani Ladiki u čast".

- Mi smo u ono vrijeme prošli Njemačku, Francusku, Mađarsku, Austriju, ja ne znam gdje sve kao klinci nismo bili, a o Šibenskom festivalu da i ne govorim, kaže Darko Janeš, glumac.

U pola stoljeća dugoj karijeri, tijekom koje je ostvarila više od 150 režija, Ladika je osmislila niz dramskih vježbi. Prema njezinim se metodama, pod nazivom Zagrebačka škola, uči diljem svijeta.

- Ona je u rad sa djecom i mladima uvela princip improvizacije, po čemu su zapravo te predstave uvijek na neki način bili i autorski proizvodi cijele grupe, kaže Vladimir Krušić, voditelj projekta "Zvjezdani Ladiki u čast".

Simpozij "Zvjezdani Ladiki u čast" održava se u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje se i danas mladi, učeći prema njezinim metodama, zaljubljuju u kazališnu igru.

- Najviše što nam je ostavila da probamo potražiti kao njeni učenici svoj izraz, istaknula je Jadranka Korda Krušlin, dramska pedagoginja.

Rad Zvjezdane Ladike i dalje živi - promiču ga nove generacije polaznika dramskih studija diljem Hrvatske, ZKM, Mala scena i Asitež, kojim je predsjedala više od dvadeset godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!