"Sit & Meet - Staza hrvatskih velikana"

28.03.2022.

21:36

Autor: Antonia Ćosić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Sit & Meet - Staza hrvatskih velikana"

"Sit & Meet - Staza hrvatskih velikana"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Zagreb stiže novi kulturno-turistički proizvod nazvan "Sit & Meet - Staza hrvatskih velikana". Skulpture hrvatskih velikana bit će postavljene na terase ugostiteljskih objekata. Uoči sutrašnjeg predstavljanja projekta u Laubi, naše kamere prve su snimile kipove velikana.

U ovim trenucima 13 skulptura, radovi 8 kipara, slaže se u zagrebačkoj Laubi da bi sutra ujutro bile spremne za predstavljanje široj javnosti. Već od ovog svibnja Zagrepčani i posjetitelji grada moći će popiti kavu na terasi s prijateljima, ali i Nikolom Teslom, Ruđerom Boškovićem, Draženom Petrovićem i drugim velikanima.

- Želimo turistima koji dođu u Hrvatsku da padnu u nesvjest da je i to s ovih prostora izašlo. Da je struja, penkala, padobran s ovih prostora, rekao je Ante Bogdanić, osnivač projekta.

Skulpture smještene u užem središtu Zagreba bit će interaktivne.

- Ljudi koji dođu do skulpture imat će mogućnost saznati sve o toj ličnosti, klikom odnosno skeniranje na svoj pametni telefon na QR kod i tu im izlazi zanimljiva priča, istaknuo je Hrvoje Markešić, inicijator projekta.

Primjerice, ako odlučite popiti kavu s Milkom Trninom koja će biti smještena u blizini Hrvatskog narodnog kazališta, moći ćete doznati:

- Legenda kaže da je poznati tvorničar čokolade Milka bio zaljubljen u opernu pjevačicu koja je bila iznimno popularna pa je i čokolade nazvao njezinim imenom, to jest - Milka, rekao je Markešić.

Tko je rekao da je kava rezervirana samo za razgovor s prijateljima? Može biti i poticaj da se dozna nešto novo, ali i odličan turistički adut glavnog grada. Vidjet ćemo u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!