Skoko domaćin slavnom Ramsayju: Lovili smo sipu, tražili tartufe

13.09.2021.

14:23

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

David Skoko

David Skoko

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ovu nedjelju, 19. rujna, jedan od najgledanijih svjetskih TV kanala, National Geographic, odlučio je posvetiti našoj zemlji. Tijekom tog povijesnog dana, gledatelji u oko 170 zemalja svijeta imat će priliku upoznati Hrvatsku kroz čak tri različite emisije. Naša će zemlja biti prikazana kao top destinacija za sve zaljubljenike u istraživanje, gastronomiju, avanturu i znanost.

U prvoj od tri emisije - pod nazivom „Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje“, gledatelji diljem svijeta vidjet će što je Ramsay, jedan od najboljih i najpopularnijih svjetskih chefova, doživio u našoj Istri. Poznata hrvatska kulinarska zvijezda, David Skoko bio je domaćin i svojevrsni vodič Gordonu Ramsayju na snimanju u Istri, a kaže kako mu je to iskustvo bilo nezaboravno.

- Moram priznati da nikad u životu nisam radio s tako velikim i ozbiljnim timom, to je bilo spektakularno. Imali smo dva mjeseca pripreme, tjedan dana intenzivnog snimanja usred pandemije – bilo je to jako veliko iskustvo, kazao je Skoko u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Skoko objašnjava kako je kroz tu epizodu prikazana povezanost Istrijana i hrane, odnosno način na koji oni žive u skladu s prirodom.

- Nas je bilo 6-7 domaćih koji smo predstavili našu Istru, svatko iz nekog svog kuta ljudi koji žive da bi pribavili kvalitetne i vrijedne namirnica. Naša kuhinja je bazirana na iskrenom i realnom lokalnom proizvodu. Ja se osobno ne opterećujem koja vrsta ribe se nalazi na mom meniju, prilagodim se kašeti dnevnog ulova i u odnosu na njega radim meni. Takvu sličnu priču htjeli smo predstaviti i Gordonu, tako da je išao s nama u lov na ugore, nakon toga je išao loviti sipe i vaditi dondole i mušmule, pa je tražio tartufe i probao pomusti magaricu, priča Skoko i dodaje kako je u emisiji sudjelovao i njegov sin Anton koji se aktivno uključio u podučavanje Gordona hrvatskom jeziku.

- Na prvu su kliknuli, Anton je njegov veliki obožavatelj i prati sve njegove skečeve.

- Gordon je izrazito zabavan sugovornik, pun humora i anegdota, bilo mi je prekrasno družiti se s njim i još mi je više narastao u očima, kaže Skoko.

Smatra kako bi hrvatska kuhinja trebala rasti i razvijati se na tradiciji kako bi postala prepoznatljiva.

- Naša kuhinja ima tako jednu prekrasnu veličinu i šarenilo, pogotovo radi naše povijesti – svaka od nacija koja je vladala ovim prostorima ostavila je jedan pečat koji je obogatio našu gastronomiju. Trebamo cijeniti vlastito i prikazivati ga punim srcem, i onda će to biti cijenjeno i primijećeno, ističe Skoko.

Druga je emisija posvećena prirodnim ljepotama i zanimljivostima Hrvatske, a riječ je emisiji „Europa iz zraka“. Treća emisija posvećena Hrvatskoj imat će naglasak na tehnološka postignuća gdje je National Geographic zavirio u tvornicu „Rimac automobili“.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!