Škola jahanja na gidranima

19.02.2020.

16:38

Autor: Marijana Kranjec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Građani će moći naučiti kako pravilno uzjahati ili zaustaviti konja. Licencirana trenerica tu će biti svaki vikend od 10 do 12 sati.
Dio povijesne baštine bilogorskog kraja je konj gidran - pasmina koja je u vrijeme Habsburške Monarhije služila u vojne svrhe, a danas je ugrožena. Upravo na tim konjima svi zainteresirani mogu besplatno pohađati školu jahanja koja je organizirana vikendima na Bjelovarskom sajmu.

Karusel - nekad ceremonijalna igra, danas je paradna vježba u kojoj konjanici uz vlastito umijeće prikazuju izdresiranost konja. Pedesetak bjelovarskih husara sada će to napokon moći uvježbavati u primjerenom prostoru.

- Zatvoreno je, nasuto pijeskom, ima sve uvjete. Ono što ima jedan Zagreb, što ima Đakovo pa evo i Bjelovar nakon 100 godina ima jednu zatvorenu jahaonicu, rekao je zapovjednik Bjelovarskih graničara Husara 1756. Josip Trogrlić.

Kako pak pravilno uzjahati ili zaustaviti konja moći će naučiti i građani. Licencirana trenerica tu će biti svaki vikend od 10 do 12 sati. Husari će voditi konje, a računaju da će tako naći još ponekog novog člana.

- Mnogo mladih nema priliku vidjeti niti jašiti konja pa eto sad je prilika ako žele da se i uključe u postrojbu a i da vide, da probaju malo jahati, kazao je član Bjelovarskih graničara Husara 1756. Stipan Trogrlić.

Jahat će gidrane - donedavna izumiruću pasminu. Zahvaljujući Udruzi uzgajivača, državnim i potporama grada i županije u 5 godina njihov je broj udvostručen. Danas ih je stotinjak. Ovakav rad i njima će koristiti jer, kažu uzgajivači konj najmanje vrijedi kad je u staji.

- I konji su takve strašne životinje da budite sigurni se ne osjećaju dobro u štalama. Oni se osjećaju više kad su korisni, kad osjećaju da su korisni i kad se radi s njima, rekao je predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača konja gidrana Branko Kovačić.

A kakve tek osjećaje izazivaju u ljudima! Iako ispočetka sramežljivo, mnogi su poželjeli barem jedan krug.

- Odlično je, prekrasno je jahati. Veličanstvena je životinja i iskustvo još ljepše, rekla je Sonja Cikuš.

Nova prilika onima koji ovaj put nisu stigli - pruža se na Bjelovarskom sajmu već sljedeći vikend.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!