16:59 / 12.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska /HRT

'Škola na Trećem' i 'A Porina dobiva' za Večernjakovu ružu

Škola na Trećem i A Porina dobiva

Škola na Trećem i A Porina dobiva

Foto: HRT / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ima čak deset kandidata u utrci za prestižnu medijsku nagradu Večernjakova ruža koja se dodjeljuje se u sedam kategorija. HRT se ove godine natječe u pet kategorija: TV osoba godine, TV emisija godine, Radijska osoba godine, Radijska emisija godine i Novo lice godine.

Dvije moguće ruže iz HRT-ova cvjetnjaka su obrazovnog, odnosno dokumentarnog karaktera. Projekt Škola na Trećem vodi Rahela Štefanović, a seriju dokumentaraca A Porina dobiva autorski potpisuje Toni Volarić. Oba su projekta nominirana u kategoriji za Najbolju TV emisiju godine.

Škola na Trećem – vrijedan je projekt HTV-a koji je nastao u kratkom vremenu u kojem je uz nastavu hrvatskog i stranog jezika, matematike i prirode, predviđen i veliki i mali odmor tijekom kojih se emitiraju edukativni dokumentarni filmovi, ali i nastava glazbene, likovne i tjelesne kulture. Rahela Štefanović, voditeljica projekta o jednom od najvažnijih HTV-ovih projekata u prošloj godini govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Nije bilo lako u samo 72 sata se ekipirati i pronaći način kako da školarci prate nastavu, budući da su škole bile zatvorene. Točno prije godinu dana bio je prvi sastanak s ekipom u resornom Ministarstvu.

- Sastanak je bio u četvrtak, a prva emisija bila je vani već u ponedjeljak. Iako je na prvu bilo nemoguće proizvesti 8 sati programa, uspjeli smo to napraviti uz pomoć velike arhive Dječjeg i Školskog programa HRT-a. Vadili smo kazete iz arhive, sve što smo našli na serverima da budemo spremni na sve. U roku od jednog dana formirala se ekipa od tehničke, uredničke ekipe, naših fonetičara koji kao govorni treneri napravili vrhunski posao s učiteljicama koje nikada nisu radile pred kamerom.

Škola na Trećem je u pedesetak dana proljetne nastave dobila puno pohvala ostalih europskih televizijskih kuća (EBU-a) i veliki BBC je prepoznao ideju koju je slijedio.

- Mi smo bili prvi koji smo 'izašli van' s emisijom. Cijelo vrijeme smo bili na WhatsApp grupi dječjeg programa EBU-a, u kojoj smo jedni drugim pokušali pomoći kako se snaći u novoj situaciji. Svi su zapravo bili ponosni na to što smo mi kao jedna mala zemlja, uspjeli napraviti.

- Nevjerojatno je da smo mi bili prvi, a ono što je meni najvažnije od cijelog projekata je da smo bili korisni djeci ne samo da bi nešto naučila, nego smo im bili i sigurna luka. Oni su nam to svojim crtežima i poručili. Na kraju je, u roku do tri mjeseca, stiglo oko 200 000 dječjih radova. Najljepše što se može dogoditi jednom projektu je to da te prepozna onaj za koga ga radiš.

- Na projektu su radile urednice Dječjeg programa – Jelena Milošević, Anamarija Simonelli Milković, Silva Skender; ekipa iz Dokumentarnog programa – Maja Fišter, Milka Barišić, Renata Labaš… kao i dečki iz sportske redakcije koji su svi barem jedan tjedan i vodili program s velikim entuzijazmom. Maja Uštar i Martina Validžić su sve vodile, a trener Dario Novak s Kineziološkog fakulteta animirao je mnoge sportaše koji su se rado odazvali satu tjelesne kulture. Kasnije su se javljali i pjevači i glumci koji su htjeli sudjelovati.


Toni Volarić, autor je dokumentarnog serijala A Porina dobiva. Zanimljiva je to i rado gledana serija dokumentarnih filmova posvećenim poznatim glazbenim umjetnicima dobitnicima najprestižnije domaće glazbene nagrade, Porina za životno djelo. Priča je to o hrvatskim glazbenicima koji su zaslužni za ponajljepše glazbene podloge naših života, kako voli istaći Volarić.

Autorski tim serijala uz Volarića čine još i snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), a u ime HRT-a serijal urednički potpisuje Lejdi Oreb. Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Važnu ulogu u stvaranju ovog serijala odigrao je bogat Arhiv HRT-a jer od dvanaest dobitnika čak deset njih nisu više među nama.

- Bez bogate arhive HRT-a bilo bi gotovo nemoguće napraviti ovakav serijal. – priznaje autor serijala Toni Volarić.

Prvi dan snimanja bio je 25. ožujka 2019., a posao je bio gotov u svibnju 2020. U četrnaest mjeseci napravljeno je dvanaest filmova, svaki u trajanju od 52 minute. U svakom doznajemo pojedinosti iz privatnog i profesionalnog života jednog od dobitnika, bilo da je riječ o pojedincu ili ansamblu. Umjetnici i ansambli čije živote i priče oslikava serijal, a koju su dobili Porina od 1994. do 2000. godine, su: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.

- Sve velika imena na kojima možete tisuću puta pogriješiti, reći neku krivu informaciju... to je zahtijevalo vrlo ozbiljno istraživanje i arhive i podataka da bi izbjegli bilo kakvu pogrešku. Za sada se nitko nije javio da bi se potužio. Sve filmove su prije emitiranja prvo vidjele obitelji i najbliži. Moram zahvaliti Unisonu, HGU i HRT-u koji su inicirali i dogovorili ovakav ozbiljan i dosta važan serijal iz kojeg će, ako ništa drugo, naše mlađe generacije dosta toga naučiti o nekim stupovima na kojima stoji glazbena kultura u Hrvatskoj.

Ovo je druga nominacija za neku medijsku nagradu serijalu A Porina dobiva. Očito je i struka, osim gledatelja, prepoznala njegovu vrijednost pa ne čudi da se već snimaju novi dokumentarci o novih 12 hrvatskih glazbenih velikana.

- Hrvatsko društvo skladatelj (HDS) pokrenulo je i drugu sezonu serijala 'Zauvijek autor…' o skladateljima i tekstopiscima, ovog puta o onima srednje generacije, otkrio je Toni Volarić.

- Velika je čast biti nominiran s dokumentarnim serijalom u ovakvoj konkurenciji – dnevno-političke emisije, vrlo ozbiljan igrani serijal Nestali i Škola na trećem… Velika je to stvar za sve koji se bave dokumentarnim filmom.

I Školu na trećem i dokumentarnu seriju A Porina dobiva možete pogledati u videoteci na HRTi platformi.

Za svoje favorite možete glasati do 14. ožujka u 10 sati i to na nekoliko načina.

Kuponima, koji će do 13. ožujka biti objavljivani u Večernjem listu i u prilogu Ekran, telefonom na broj 065 900 900 slijedeći govorne upute za glasanje. Cijena poziva iz fiksne mreže 1,50kn, iz mobilne 2,40; PDV uključen.

Podržati svoje kandidate možete i SMS-om na broj 60085 (cijena SMS-a je 2,40kn; uključen PDV) na sljedeći način:

Za Zrinku Grancarić potrebno je upisati RUZA2020 12

Za Joška Lokasa RUZA2020 14

Za serijal A Porina dobiva RUZA2020 21

Serija Nestali RUZA2020 23

Škola na Trećem RUZA2020 25

Ivana Radaljac Krušlin RUZA2020 33

Emisija Andromeda RUZA2020 41

Emisija Homo sapiens RUZA2020 44

Emisija Povijest četvrtkom RUZA2020 45

Za Nikolinu Ćosić RUZA2020 72

Završna svečanost dodjele nagrade Večernjakova ruža održat će se u subotu 20. ožujka u 20.10 u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!