Škrinjica s blagom - autentični slatki suvenir iz Rovinja

17.03.2021.

06:53

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Slatki suvenir iz Rovinja

Slatki suvenir iz Rovinja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Moderna tehnologija, povijest i kulinarska baština - sve je to utkano u originalni suvenir koji su osmislili mladi rovinjski umjetnici, a u njegovu izradu uključili i tamošnje učenike. Kroz projekt „Zasladimo 3D print" stvoren je autentični rovinjski "slatki suvenir", prava mala škrinjica s blagom.


Potez po potez i uz pomoć 3D printera nastaje škrinjica. Za njezino će se blago pobrinuti učenici Rovinjske strukovne škole.

- Od prhkog tijesta izrađujemo keksiće, potom utisnemo lik Maksimilijana, opisuje Matea Vrbica, učenica 3. razreda.

Recept za kekse tradicionalan. Obogaćen modernim sastojcima.

- Imamo brašno, maslac, šećer, pecilni prašak. Dodali smo malo meda i limunove korice da to bude ukusnije jer smo htjeli da bude lijepo i ukusno, kaže Sandra Živolić, profesorica slastičarstva.

Slatki 3D suvenir osmislili su rovinjski umjetnici.

- Svrha projekta je bila osmisliti nešto novo na tržištu. Pogotovo u Rovinju možemo primjetiti da nas sa izloga dućana gledaju suveniri koji veze nemaju s našim gradom, kaže Tanja Ravnić Rovis, umjetnica iz Udruge Faro 11.

No ovaj ima. Svetac katoličke crkve Maksimliijan rođen je u Rovinju. Legenda kaže da je orući njivu pronašao blago uz pomoć kojega je postao Ravenskim biskupom. Stoga i suvenir kao škrinjica sa zlatnicima.

- Zbog toga što je u Raveni iz 6. stoljeća sačuvan Maksimliijanov tron od bjelokosti pa da bismo na neki način prizvali izgled toga, zato je bijela boja, objašnjava Ravnić Rovis.

Kod učenika se potiče kreativnost i poduzetnički duh.

- Učenici osim što uče o novim proizvodima, alatima koje mogu koristiti u obrazovanju, radimo na tome da ih educiramo, da kuhaju na novi način i za nove potrebe, kaže Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole Eugena Kumičića, Rovinj.

Suvenir je osmišljen. Sada je na tržištu, a već ima zainteresiranih za njegovu ozbiljnu proizvodnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!