Skywalk na Biokovu

08.02.2020.

17:20

Autor: Ivica Đuzel/V.K./HRT

default error photo
Visoko na predjelu Ravna Vlaška u Parku prirode Biokovo gradi se prva staklena nebeska šetnica u Hrvatskoj, za one koji se ne boje planinskih ponora.
Visoko na predjelu Ravna Vlaška u Parku prirode Biokovo gradi se prva staklena nebeska šetnica u Hrvatskoj, za one koji se ne boje planinskih ponora.

Bit će gotova do početka sezone, financirana je europskim novcem i samo je dio priče o novim sadržajima Parka prirode. Do nje je usprkos magli i vjetru stigla naša splitska ekipa.

Nalazimo se visoko na planini Biokovo na 1228 metara nadmorske visine gdje se gradi do sada u nas jedinstveni Skywalk...

Magla je skrila najbolje, no obrisi nebeske šetnice ipak se vide.

- Samo ovi oblaci pokazuju - praktički smo nigdje. Kako se taj vidikovac nalazi iznad litice, hodate doslovno po oblacima, pokazuje Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Naravno da hodanje po oblacima nad ponorom od nekoliko stotina metara ima i svoju cijenu.8 milijuna kuna, a cijeli projekt uređenja Parka prirode stajat će oko 32 milijuna kuna iz dostupnih EU fondova.

- Osim Skywalka radimo i rekonstrukciju Rodićeve ceste, stare makadamske ceste koja će postati biciklističko-rekreacijska, info centar u Župi Biokovskoj, nabava shuttle busova i mijenja se sustav posjećivanja, govori Jakša.

- Uređenjem cesta kroz Biokovo, a isto tako i novima, Skywalkom vjerujemo da će se broj posjetitelja povećati u Parku Prirode, a to bi sve trebalo doći na viši nivo izgradnjom žičare od Makarske do Vošca, rekao je Jure Brkan, makarski gradonačelnik.

Sagradi li se ikad, makarska bi žičara duga tri kilometra i vrijedna 20 milijuna eura zajedno sa skywalkom i slavnim imotskim jezerima s druge strane Biokova postala dio Unescovog geo-parka.

- Mi sada prema novim turističkim zakonima pokušavamo brendirati Makarsku rivijeru zajedno s Imotskim i Vrgorcem kao prirodnu cjelinu gdje se jedni na druge naslanjamo, rekla je Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ-a Makarske.

Ambiciozne planove prate i ulaganja u makarske hotele tako da bi Meteor koji je sada u vlasništvu Valamara trebao obnovljen zasjati ove sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!