Slastica Trdelnik - okus i miris Praga

20.03.2018.

09:21

Autor: E.L.S./I.Š./HRT

default error photo
Kolač je dobio ime po jednom drvenom alatu oko kojeg se tijesto motalo i peklo na vatri, a koji se zvao Trdlo.
Trdelnik je pecivo, slatko pecivo od poludizanog tijesta, a koje se valja, omotava se oko valjaka, peče na otvorenom plamenu umočeno je u cimet, vaniliju u šećer, otkriva Ivana Belužić, majstorica pripreme Trdelnika.

Peče se na različitoj jačini plamena od najslabijeg do najjačeg na kraju se karmelizira i onda se ponvno umače u cimet, vaniliju i šećer te drobljni kikiriki i listiće badema, to je neki onaj tradicionalni kako se izvorno radio ovaj Trdelnik, kaže majstorica slastice.

Osnovni sastojci su zapravo sastojci za dizano tijesto, brašno, maslac, žumanjci, kvasac, voda i još dolaze nekakvi tajni sastojci koje ovaj Trdelnik ono baš čine jako poznatim i u Pragu, bilo gdje uvijek ima identičan okus baš je poznat i hvaljen.

Kolač je dobio ime po jednom drvenom alatu oko kojeg se tijesto motalo i peklo na vatri, a koji se zvao Trdlo.

Priča je da je 18. st donesen originalni recept u Moravsku, jedan mađarski general ga je donio i otamo se zapravo proširio po Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, sad sve više i u Austriji, tako da zaprvo postaje poznata slastica ne samo u Pragu, u Budimpešti, u Beču, kaže Belužić.

A kako je kolač stigao u Zagreb i kako zapravo izgleda, pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!