Slavne "Čelične magnolije" na pozornici HNK Rijeka

14:45 / 10.05.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

„Čelične magnolije“

„Čelične magnolije“

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Drama „Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice premijerno je u subotu prikazana u izvedbi ansambla Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Riječ je o glasovitoj drami nastaloj prema istinitoj priči, koja slavi žensko prijateljstvo i podršku, a junakinje su magnolije različitih godišta i socijalnih statusa.


Na pretpremijeri je bila ekipa Vijesti iz kulture:

Kada ih je pisao, nije ni slutio da će njegove "Čelične magnolije" postati kultna broadwayska predstava, ali i slavni istoimeni film i 1989. godine. Tekst je bio svojevrsna terapija nakon preranog gubitka mlađe sestre. 


Snaga ženskog prijateljstva očarala je gledatelje diljem svijeta, ali i publiku u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Drama je, naime, prvi put bila postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine priređeno je 1126 izvedbi. 


Istoimeni kultni film snimljen je 1989., a u njemu su igrale Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olimpia Dukakis i Julia Roberts.


U riječkoj predstavi glume Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom Lopatić, Ivna Bruck u alternaciji s Rominom Tonković, Biljana Lovre, Aleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Anom Marijom Brđanović te Leonora Surian Popov i Olivera Baljak.

„Čelične magnolije“

„Čelične magnolije“

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Istodobno emotivna i komična, ova glasovita drama pobuđuje smjeh kroz suze, slavi žensko prijateljstvo i podršku junakinja koje su "magnolije" različitih godišta i socijalnih statusa. 


Iako je drama nastala kao svojevrsna Harlingova terapija nakon gubitka sestre, brzo je postala filmski i kazališni klasik. 


- Mislim da su to neke teme koje su uvijek aktualne, tako da zapravo kroz tu igru, koja je zapravo povišena, na neki način progovaramo o temama koje su tu uvijek vječne - prijateljstvu, ženskoj solidarnosti, podršci, napominje Judita Franković Brdar.

Judita Franković Brdar

Judita Franković Brdar

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

One sve svoje želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu.


- Pozicija žene u društvu se polako pomalo promijeni, pa moram priznati da tekst i dalje je dosta aktualan, i da je izazov kao identifikacija posebno starije generacije, a ćemo vidjeti kako mlađa generacija čita taj tekst, objašnjava redateljica Renata Carola Gatica, inače ravnateljica Hrvatske drame u HNK "I. pl. Zajca" u Rijeci.


Tekst je razrađen i obogaćen detaljima koje žene, svih dobi danas, mogu razumijeti.


- Renata je znala što hoće, kako hoće, cap-cap-cap, sve je to posložila, mi smo znale isto što hoćemo, tako da je zapravo bio jedan zanimljiv i lijep rad. Naprosto lijepo je bilo, dojam je glumice Olivere Baljak.

Olivera Baljak

Olivera Baljak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

I glumica Leonora Surian Popov ističe da je bilo divno raditi na predstavi.


- Cijela ekipa su žene i to ne samo glumice, nego i svi iza scene, redateljica, kostimografkinja, scenografkinja, naša inspicijentica, sve žene, tako da je bila jedna super prekrasna atmosfera, napominje Surian Popov.


Riječka je predstava tu atmosferu prenijela i na publiku, postavivši tako odu ženama koje su nježne, ali i jake - zahvaljujući njihovim prijateljicama.


„Čelične magnolije“

„Čelične magnolije“

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!