09:50 / 20.09.2021.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Slavni Francuz Metzger u Zagrebu izložio fotografije filmskih zvijezda

Javier Bardem u Metzgerovu objektivu

Javier Bardem u Metzgerovu objektivu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Proteklih dana zagrebačka publika mogla je upoznati umjetnički opus proslavljenog francuskog fotografa Oliviera Metzgera. U Francuskom institutu izložio je 40 portreta te otkrio najveće izazove svoje profesije.

Jim Jarmusch i Javier Bardem samo su dva od mnogih upečatljivih lica koja su stala pred Metzgera. 


Simpatični Francuz bez ustezanja ekipi Vijesti iz kulture otkrio je što je najteže kada radi s velikim zvijezdama:

- Na kraju krajeva najvažnije je biti vrlo brz. Ja odmah uspostavim izravnu komunikaciju, a svoju umjetničku ideju i tehničku izvedbu najčešće moram stisnuti u samo nekoliko minuta. Uguraju vas u malu vremensku rupu između dva televizijska ili novinska intervjua i tu priliku morate maksimalo iskoristiti, rekao je Metzger.


Metzger pokušava istražiti ljudsko biće iza poznatog lica, lišeno slave. Izlaže diljem svijeta, od Vile Medici u Rimu do Međunarodnog sajma suvremene umjetnosti u Parizu, a fotografije mu se redovito objavljuju u francuskom i međunarodnom tisku.

Radovi Oliviera Metzgera

Radovi Oliviera Metzgera

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Kao što vidite, njegovi radovi zrače jednom posebnom vizijom svima nam poznatih lica i to su mnoge zvijezde prepoznale. Jedinstveno kombiniranje prirodnog svjetla i fotografske rasvjete čini njegove radove posebnima, komentirao je Thomas Schnabel, kulturni ataše i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu.


Metzger fotografiji pristupa kao filmu. Portretiranu osobu postavlja na scenu i ona utjelovljuje izmišljeni lik. Tako glumac nastavlja igrati ulogu, ali pod nadzorom novog redatelja - fotografa.

Izložba Oliviera Metzgera

Izložba Oliviera Metzgera

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!