12:33 / 26.09.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Slavni izvođači održali koncerte za spas planeta

Slavni izvođači održali koncerte za spas planeta

Slavni izvođači održali koncerte za spas planeta

Foto: Caitlin Ochs / REUTERS

Elton John, Black Eyed Peas i Ed Sheeran u Parizu su otvorili niz koncerata Global Citizen. Global Citizen Live okuplja poznate izvođače koji nastupaju u 8 gradova na 6 kontinenata s ciljem podizanja svijesti i prikupljanja sredstava za borbu protiv gladi u školama, pandemije COVID-a i klimatskih promjena.

video thumb

Više od 60 glazbenih zvijezda sudjeluje na 24-satnim koncertima koji se održavaju diljem svijeta kako bi se podigla svijest o klimatskim promjenama, nejednakosti u dostupnosti cjepiva i gladi.


- Moramo popraviti nekoliko stvari, zar ne? To je u redu, jer večeras je ovdje mnogo ljubavi, rekla je Jennifer Lopez, pjevačica.


- Ovo je stvarnost i daje mi nadu. Uglavnom se osjećam beznadno zbog toga koliko se ljudi ne brine za svijet u kojem živimo, a meni to nema smisla, izjavila je Billie Eilish, pjevačica.


- Žele da razgovaramo o klimatskim promjenama. Ali osjećam da ne moramo o tome ni razgovarati kad se one vide, zar ne? Oluje bez presedana, požari u našim šumama, istaknula je Lizzo, pjevačica.


Koncerti koji se odražavaju pod pokroviteljstvom nevladine organizacije Global Citizen ocjenjuju se jednim od najvećih dobrotvornih događaja ikad. 


- Ne radimo ovo zato što se želimo zabaviti i slušati dobru glazbu. To jest dio ovoga, ali najvažnije je da se želimo mobilizirati u borbi protiv klimatskih promjena, ekstremnog siromaštva i kako bismo osigurali da iz ove pandemije izađemo svi, a ne samo mali dio svijeta, objasnio je Friederike Roder, Global Citizen.


Mnogi svjetski čelnici uključili su se videoporukama, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.


- Hrvatska donira dodatnih 200.000 doza putem COVAX-a. Cjepivo mora biti dostupno za sve ljude diljem svijeta, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će siromašnim zemljama Francuska dati 120 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!