Slavonijom jurili najbrži automobili

30.05.2022.

16:39

Autor: Ana Vulić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Osijek Street Race

Osijek Street Race

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Slavoniji su proteklog vikenda po 27. put jurili najbrži automobili regije i šire. Osijek Street Race je na sportskom aerodromu u Čepinu privukao oko 200 natjecatelja iz čak deset zemalja u nekoliko različitih kategorija definiranih po broju sekunda. Na osječkoj utrci bila je i ekipa HRT-a.

"Bijela zvijer" prešla je 402 metra za samo desetak sekundi i zasjela na tron u svojoj kategoriji.

- Ova jurilica u roku od sedam sekundi može postići brzinu čak tristo kilometara na sat, rekla je HTV-ova novinarka Ana Vulić.

No na pisti gas ipak stišću prave legende street racea.

- Ovo je recimo, najbrži auto u Hrvatskoj, snage je 1500 konja i najbolje mu je vrijeme u Osijeku 7,9, sekundi s 300 izlaznom brzinom, to nam je rekord svih rekorda, naglasio je hrvatski rekorder iz Slavonskog Broda Dario Konopek.

- To je bazni model Corsa a, s motorom 30 turbo, zadnji pogon. Najbolje vrijeme ovog auta je 10,2. Baš smo napravili osobni rekord, bilo je 10, 38 , a izlazna brzina je nešto oko 240, istaknuo je europski rekorder iz Novog Pazara Esad Došljak, Srbija.

Mnogi vozači u zimskoj su stanci poboljšavali automobile kako bi iz njih izvukli maksimalnu snagu.

- Autosport je inače skup sport ,ali ovdje možete s minimalnim ulaganjima doći s normalnim autom i probati u nekoj od amaterskih klasa, dodao je organizator i predsjednik AK "Slavonija" Rudolf Kalkan.

- Iz hobija se utrkujem, to mi je uživanje, kao odmor, rekao je vozač iz Sarajeva Admir Ćusto, Bosna i Hercegovina.

Uživala je i publika. Tko je ovdje bio, postao je "ovisnik" o brzini i adrenalinu pa već s nestrpljenjem očekujemo idući Street race.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!