Slavonskobrodska Tvrđava privlači velik broj turista

19.08.2023.

07:09

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Slavonskobrodska Tvrđava s kraja 18. stoljeća jedan je od najbolje očuvanih fortifikacijskih spomenika u Hrvatskoj. Tvrđava programima i postavima u svom prostoru privlači velik broj turista.


Sve je više turista u slavonskobrodskoj tvrđavi. Sve je više i programa i postava koji se nude u tom objektu. Jer turistima koji posjećuju kontinentalni dio Hrvatske, nije dovoljan samo prostor. Potrebni su i sadržaji.

- Inozemni i domaći turisti mogu uz prethodnu najavu pogledati postav austrougarske ljekarne, austrougarskog zatvora, tradicijske kovačnice, tradicijske kuhinje i vinoteke i najnoviji postav, gradske industrijske baštine, za HTV Regionalni dnevnik rekla je Biljana Lončarić, direktorica Turističke zajednice Slavonskog Broda. 

Dobar dio tvrđavskih prostora obnavlja se i pripremaju se neki novi sadržaji. 

- Započeli smo dva nova projekta, obnovu kuće tambure i edukativno kulturnog centra. Oba projekta su u završnim fazama, opremanja prostora koji su obnovljeni. U planu je i hotel koji će ponuditi veće kapacitete tvrđave i našega grada, objasnila je Marina Martić Puača, zamjenica gradonačelnika Slavonskoga Broda. 


Kulturna događanja


Tvrđava je i prostor koji bi se i više mogao iskoristiti za kulturna događanja. Tako se organizira i prvi Festival vina. Kultura uzgoja vinove loze i podrumarstva duboko je prisutna u svim dijelovima Slavonije i Baranje.

- Uključili smo vinare iz svih 5 slavonskih županija. Tako da želimo naglasiti i potencirati tu našu slavonsku vinsku priču za koju vjerujemo i uvijek ističemo da ima potencijala i da njezini najbolji dani tek dolaze, istaknuo je Dino Klem, suorganiaztor Festivala vina. 

- Brod je sam po sebi po pitanju vina i vinske kulture, i svega što je s tim vezano, malo ostao po strani. I ovo je svima njima područje na kojem mogu pokazati ono što nude, rekao je Dalibor Velički, suorganiaztor Festivala vina. 

Uz kušanja vina poznatih vinara, tijekom večeri bit će i radionice vezane uz kulturu pijenja vina. Organizatori se nadaju kako će ovakva druženja u budućoj kušaonici postati dio stalne turističke ponude

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!