"Sloboština Barbie" otvara 47. Dane satire

05.06.2023.

12:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

"Sloboština Barbie"

"Sloboština Barbie"

Foto: Dani satrire / Kerempuh

U Satiričkom kazalištu Kerempuh sutra, u utorak, 7. lipnja, počinju 47. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival, kojemu je cilj dovođenje najkvalitetnijih satiričnih i komediografskih predstava pred zagrebačku publiku i traju do 21. lipnja.

Festival otvara predstava "Sloboština Barbie" po romanu Maše Kolanović, u režiji Natalije Manojlović i koprodukciji UO Puntum i Kunsteatra, a uoči početka manifestacije u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo glumicu, pjevačicu i članica žirija 47. Dana satire Jasnu Bilušić i ravnateljicu Satiričkog kazališta Kerempuh Sonju Kovačić:

Uz predstavu "Sloboština Barbie", od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene i predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića "Sorry" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te predstava "Kralj Ubu" Alfreda Jarryja u režiji Mirana Kurspahića, nastala u koprodukciji GDK Gavella i Satiričkog kazališta Kerempuh.

Domaćin festivala predstavit će se i predstavom - "Tko tu koga? Zona pansiona" Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.

Iz Splita stiže Playdrama s predstavom "Tako nam Bog pomogao" po motivima knjige Borisa Dežulovića, u režiji Hrvoja Korbara, te Hrvatsko narodno kazalište Split s "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić, u režiji Marija Kovača.

Od inozemnih kazališta nastupit će Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane s predstavom "Žbam!" Simone Semenič u režiji Vite Taufera, Sartr - Sarajevski ratni teatar s "Moj sin malo sporije hoda" Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković "Bravo za klovna", Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića "Naš sin" te Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana "Ibi The Great" po drami Alfreda Jarryja "Kralj Ubu".

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri - glumica Jasna Bilušić, redateljica Saša Broz i kazališna kritičarka Bojana Radović.

Izbornica Željka Udovičić Pleština odabrala je 12 naslova koji se svojom estetikom i tematikom najbolje uklapaju u koncept Dana satire, ističu iz Kerempuha.

Dani satire, istaknula je izbornica, svojim trajanjem i svojom kvalitetom, svaki puta iznova osiguravaju prostor "u kojem imamo sretnu priliku i odgovornu mogućnost obračunavati se s društvenim i inim manama i vrlinama kroz smijeh, ali i ozbiljnost koju satira uporno zahtijeva".

Tijekom gotovo pola stoljeća festival je, dodala je "uvijek je osiguravao teatru potreban poligon postavljanja pravih pitanja".

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 21. lipnja, uz koncert Stjepana Jimmyja Stanića & The Boysa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!