Soba bez pogleda - ratni bunker na francuskoj obali pretvoren u pansion

24.08.2021.

09:05

Autor: Hina/V.M.

Unutrašnjost bunkera

Unutrašnjost bunkera

Foto: Manuel Ausloos / REUTRS

Bunker na sjeveru Francuske koji su sagradili njemački vojnici tijekom Drugog svjetskog rata obnovljen je i pretvoren u podzemni pansion.

Sjeverna francuska obala i dalje je prepuna utvrda koje je za sobom ostavila njemačka vojska, koja je sagradila tzv. Atlantski zid kako bi se obranila od savezničkih snaga.


U Saint-Pabuu, na bretonskoj obali, betonski bunkeri napola su ukopani duž pješčanih plaža na području koje je nekoć bilo radarska postaja.


Serge Colliou kupio je zemljište oko jednog od njih i 18 mjeseci iskapao i obnavljao strukturu površine 400 metara četvornih, pretvorivši je u pansion za do osmero ljudi, s barom i dnevnim boravkom.


- Adaptirali smo bunker zadržavši specifičan ugođaj. Željeli smo zgradi podariti drugi život, jer nećemo živjeti u prošlosti zauvijek. Sačuvali smo neke aspekte, znate gdje se nalazite, postoje povijesni ostaci, ali to nije muzej, rekao je.


Na rat u bunkeru L479 podsjećaju kacige, replike pušaka i znakovi na zidovima.


- I njemački i francuski gosti odsjeli su u pansionu otkako je otvoren prije godinu dana, rekao je Colliou.


Neki gradonačelnici pokušali su ukloniti bunkere i druge ostatke rata s obale, u slučaju da budu opasni za plivače.


Drugi u Saint-Nazaireu, La Rochelleu, Brestu i drugim područjima upustili su se u obnovu povijesnih lokacija.


- Počinjemo čuvati te poznate bunkere i to je dobro, ali ne možemo ih spasiti sve, rekao je Herve Farrant, stručnjak za bunkere i pisac koji ih je počeo istraživati 1980-ih.

Serge Colliou

Serge Colliou

Foto: Manuel Ausloos / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!