Španjolski časopis predlaže hrvatska imena za djecu

28.09.2021.

07:45

Autor: M.M./Hina/HRT

Španjolski časopis roditeljima predlaže hrvatska imena za djecu

Španjolski časopis roditeljima predlaže hrvatska imena za djecu

Foto: Ilustracija / Pixabay

Časopis Hola!, jedan od najčitanijih tjednika u Španjolskoj koji piše o životima slavnih i poznatih, u najnovijem broju roditeljima predlaže da novorođenoj djeci nadjenu slavenska imena, među kojima su i hrvatska.

- Među slavenskim jezicima su ruski, hrvatski, bugarski i češki. I premda možeš pomisliti da je neke riječi nemoguće izgovoriti, nije tako. Imena su lijepa i prilično se dobro uklapaju u naš jezik, piše Hola! u tekstu objavljenom u ponedjeljak u internetskom izdanju pod nazivom "40 lijepih i originalnih imena slavenskog porijekla za bebe".

- Među zemljama slavenskoga govornog područja dobro je to što su mnoga imena slična. Da biste pronašli inspiraciju pripremili smo vam manji popis s 40 najkorištenijih imena za dječake i djevojčice, piše časopis.

Među ponuđenim imenima koja se koriste u Hrvatskoj časopis predlaže - Boris, Goran, Mirko, Danica, Darinka, Milka, Miroslava, Tihana i Zora. Uz imena se nalazi i njihovo značenje.

Po podacima španjolskoga statističkog ureda INE, u Španjolskoj, zemlji s 47 milijuna stanovnika, roditelji su dosad u 2021. godini novorođenim dječacima najčešće davali imena Hugo, Martín, Lucas i Mateo, a djevojčicama Lucía, Sofía, Martina i María.

I ranije su Španjolci djecu nazivali nekim slavenskim imenima, a među njima su Igor i Tania.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!