Španjolsko selo promijenilo ime u "Ukrajina"

17.04.2022.

08:44

Autor: HRT/Hina

Andaluzija

Andaluzija

Foto: Ilustracija / shutterstock

Mirno selo na jugu Španjolske Fuentes de Andalucia promijenilo je ime u "Ukrajina" u znak solidarnosti s ljudima koje je zadesio sukob, udaljen 4000 kilometara. Naziv na ulazu u selo istočno od Seville zamijenjen je riječju "Ukrajina", pokraj koje je nacrtana plava i žuta zastava te zemlje. Ulice u selu s više od 7100 stanovnika nazvane su po ukrajinskim gradovima Kijevu, Odesi i Mariupolju.

- Glavni cilj jest podići osviještenost o sukobu u Ukrajini, no također i o tome gdje države trenutačno ratuju, rekao je Francisco Martinez u Ulici grada Kijeva. Dodao je da je promjena imena više od geste jer su stanovnici u roku od dva dana prikupili 3500 eura (malo više od 26 400 kuna) kako bi se izgradio planirani centar za izbjeglice. Selo želi ponuditi smještaj za otprilike 25 izbjeglica ili u centru ili s obiteljima koje žive u selu.

Šezdesetosmogodišnji Rafael Osuna, umirovljenik, kaže da bi prihvatio ukrajinski par u svoju kuću. "Ljudi koji žive u Fuentesu veoma su ponosni na to što radimo. Budući da živim sam i imam veliku kuću, razmišljao sam o tome da prihvatim ukrajinski par na neko vrijeme", rekao je Osuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!