Spektakl na velikom platnu

20:50 / 22.05.2022.

Autor: Renata Ostović/T.V./Dnevnik/HRT

Spektakl na velikom platnu

Spektakl na velikom platnu

Foto: HTV / HRT

Vrhunska filmska umjetnost i obilje dobre zabave! Već drugu godinu, katakombe na lijevoj obali Drave u Osijeku bile su savršena kulisa audio-vizualnog spektakla najvećeg hrvatskog drive in festivala.


Festival je savršen spoj nostalgičnog dijela američke pop-kulture, drive in kina iz 50-tih godina prošloga stoljeća i užitka gledanja vrhunskih filmova europske nove kinematografije. Osmišljen je 2020. kao odgovor kulture na lockdown zbog pandemije, a zatim prerastao u jedinstven putujući događaj.

- Neka intencija festivala je bila da se maknemo od live streama, odmaknemo se od interneta, zbližimo ljude i dalje, a da je to na epidemiološki prihvatljiv način. I tako je nastalo, zapravo, drive in kino i Drive in kultura, rekao je Marin Leo Janković, producent festivala Drive in kultura.

U drugoj večeri festivala, kaleidoskopu zabavnog programa i filmskih slika pod osječkim nebom, zabavljala se najmlađa filmska publika, ali i njihovi roditelji.

- Došli smo večeras zbog djece. Zato što nam se čini onako zanimljivo. I filmić je zanimljiv, kaže Ozana Vignjević.

Tko se od nas barem jedanput nije zapitao kako i gdje se izgubi jedna čarapa iz para? Odgovor na to publika je dobila u dugometražnom animiranom filmu Neparožderi, neobičnoj priči o nevidljivim stvorenjima koja kradu čarape.

Najmlađi oduševljeni ovim poučnim filmom, nastalom u češko-hrvatko-slovačkoj koprodukciji. I naravno - drive in kinom.

Ovogodišnje putovanje festival, koji korak po korak ucrtava svoja stalna mjesta na kulturnoj i zemljopisnoj karti Hrvatske, završava sljedeći vikend u Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!