12:37 / 15.01.2021.

Autor: Šime Kovačević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Spektakularna 50. godišnjica kinotečnog programa Zlatnih vrata

-

-

Foto: - / -

Splitska Kinoteka Zlatna vrata slavi 50 godina postojanja, bez središnje proslave zbog epidemioloških mjera, ali zato najavljuju spektakulrana filmski program koji traje kroz cijelu godinu.

Splitska Kinoteka Zlatna vrata slavi 50 godina postojanja, bez središnje proslave zbog epidemioloških mjera, ali zato najavljuju spektakulrana filmski program koji traje kroz cijelu godinu.

- Često se o kino dvoranama govorilo kao o hramovima. Hramovi sedme umjetnosti, hramovi u kojem žive/stanuju hollywoodski bogovi, hramovi u kojem se obožavaju filmski starovi, zapisao je o Kinoteci Zlatna vrata, povjesničar filma Danijel Rafaelić.

Rafaelić se pita 'što ako je takav hram izgrađen tek nekoliko metara od stvarnih, pravih hramova starih više od 1700 godina? I sve to u jedinstvenom kompleksu carske palače iz vremena kasne antike?'

- Među najgledanijim filmovima je opus Federica Fellinija, primjerice 'Amarcord'. Najviše je puta, pak, bio prikazan francuski film 'Osuđenik na smrt je pobjegao' koji je igrao u dvorani preko 20 puta. Apsolutni favorit splitske publike, uz Fellinija, je Pedro Almodóvar, kaže voditelj Kinoteke Zlatna vrata Vlado Ercegović te dodaje da su vrlo su gledani i noviji domaći filmovi.

U obljetničkoj godini utorkom će biti projekcije filmova koje su organizatori izvukli iz arhiviranih programskih listi svih 50 godina prikazivanja programa, a u pripremi je i knjiga koja će obuhvatiti i tekstove koji su naši stručnjaci pisali za programske knjižice ciklusa Kinoteke Zlatna vrata.

- Na inicijativu kolege Vlade Ercegovića, ove smo godine objavili i prigodni kalendar s obilježenim godišnjicama rođenja poznatih filmskih djelatnika. Uz to, s obzirom na situaciju koja je zadesila područje Petrinje, Siske i Gline, prihod od prodaje kalendara donirat ćem za pomoć pogođenim područjima, ističe ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Danijela Čukušić.

Program je objavljen na internetskim stranicama Kinoteke Zlatna vrata, a iz gledališta kinoteke javila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u društvu voditelja Kinoteke Vlade Ercegovića i ravnateljice Centra Danijele Čukušić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!