12:31 / 21.11.2018.

Autor: V.M./Hina

Spektakularna glazbena subota u Zagrebu: J. Marr i Mudhoney

Johnny Marr (foto: promo Yammat FM)

Johnny Marr (foto: promo Yammat FM)

Foto: - / -

Glazbeni sladokusci u subotu biti na 'slatkim' mukama: odabrati između nastupa ključnog člana legendarne grupe The Smiths Johnnyja Marra u Laubi i pionira 'gungea' američke skupine Mudhoney, koja dolazi u rasprodanu Močvaru.
Glazbeni sladokusci ove će subote biti na 'slatkim' mukama: odabrati između nastupa ključnog člana legendarne grupe The Smiths Johnnyja Marra u Laubi i pionira 'gungea' američke skupine Mudhoney, koja dolazi u rasprodanu Močvaru. Oni ambiciozni mogu i na oba koncerta jer su termini usklađeni.

Mudhoney, pioniri grungea, trideset godina djelovanja obilježavaju velikom svjetskom turnejom u sklopu koje u subotu po treći put dolaze u Zagreb, ovaj put u Močvaru u kojoj će odsvirati koncert za 500 sretnika koji su uspjeli doći do ulaznice za rasprodani koncert.

Poznata je činjenica da je upravo Mark Arm, pjevač i gitarist grupe Mudhoney, bio taj koji je davne 1981. prvi u kontekstu glazbenih zbivanja u Seattleu upotrijebio riječ grunge kad je lokalnom fanzinu poslao pismo u kojem je svoj prvi bend Mr. Epp and the Calculations opisao kao: Pure grunge! Pure noise! Pure shit!,  podsjeća organizator koncerta agencija Žedno uho.

Sedam godina kasnije Bruce Pavitt - osnivač kultne diskografske etikete Sub Pop, koja je poslužila kao svojevrsna platforma na kojoj je niknula i razgranala se seattleska scena, riječ grunge počinje intenzivno koristiti kako bi opisao zvuk novog benda kojeg predvodi Mark Arm Green River.

Premda ostaju gotovo nezapaženi izvan rodnog grada Green River će odigrati ključnu ulogu u budućim zbivanjima u Seattleu, ali i čitavoj Americi, jer po raspadu te grupe Mark Arm i gitarist Steve Turner osnivaju Mudhoney, dok drugi gitarist Stone Gossard i basist Jeff Ament osnivaju najprije Mother Love Bone, a potom i planetarno popularne Pearl Jam.

Prvim singlom 'Touch Me I'm Sick' Mudhoney postaju predvodnici scene, a sama pjesma postaje underground himnom koja na Seattle skreće pažnju, najprije ostatka Amerike, a potom i cijelog svijeta.I premda nikad nisu doživjeli komercijalni uspjeh poput nekih njihovih sljedbenika, u prvom redu Kurta Cobaina, koji je uz Melvinse upravo Mudhoney navodio kao glavne uzore i inspiraciju za nastanak Nirvane, svojim su beskompromisnim garažnim zvukom kreirali kultni status koji su zadržali sve do danas.

Možda će tvrdnja da je odlazak na koncert grupe Mudhoney obavezna glazbena lektira za svakog ozbiljnijeg štovatelja rock'n'rolla nekom zvučati pretenciozno, ali neosporna je činjenica da su upravo Mudhoney gradili temelje glazbene scene koja će početkom devedesetih rock'n'roll vratiti na vrhove glazbenih ljestvica i omogućiti da iznova zavlada glazbenim 'mainstreamom'.

Prije glavnih zvijezda večeri publiku će zagrijavati Please The Trees iz Češke i dno. iz Zagreba. Johnny Marr, gitarist legendarnih Smithsa, u Laubi

Johnny Marr, jedan od najznačajnijih britanskih glazbenika od 80-ih do danas i suosnivač legendarnih Smithsa, također nastupa u subotu u Zagrebu – u klubu Lauba na četvrtoj rođendanskoj proslavi radija Yammat FM.

Johnny Marr, jedan od najcjenjenijih rock-gitarista Otoka svih vremena, nalazi se na svjetskoj turneji Call the Comet Tour na kojoj promovira najnoviji, istoimeni studijski album.

Osim novih pjesama, zagrebačka publika uživati i u nekim od najpoznatijih pjesama iz razdoblja grupe The Smiths, a nakon Marrovog koncerta posjetitelje će glazbenim izborom zabavljati Sms Deutsch.

Marr je najpoznatiji kao gitarist legendarne grupe The Smiths u kojoj je u razdoblju od 1982 do 1987. bio dio autorskog tandema s Morrisseyjem, no The Smiths su tek mali dio njegove bogate glazbene karijere.

Nakon što se razišao s Morrisseyjem, bio je član nekoliko bendova - The Pretenders, The The, Electronic (suradnja s Bernardom Sumnerom iz New Ordera), Modest Mouse i The Cribs, te kao 'session' glazbenik svirao s Talking Headsima i Hansom Zimmerom.

U kasnim osamdesetima gostuje na albumima Bryana Ferryja, te Talking Headsa, a u periodu od 1990 2000. na tri albuma Pet Shop Boysa. Surađivao je još i s izvođačima kao što su M People, Beck, Tom Jones, Oasis, Pearl Jam, Jane Birkin, Lisa Germano i The Crowded House.

Svoj prvi samostalni album The Messenger objavio je 2013., a godinu nakon uslijedio je drugi dugosvirajući album Playland. Posljednji, treći album objavio je ove godine, 15. lipnja, a zove se Call the Comet. 

Call The Comet je moj vlastiti magični realizam, rekao je Marr za svoju novu ploču te dodao: Kontekst albuma postavljen je u ne tako dalekoj budućnosti i uglavnom se bavi idejom alternativnog društva. Likovi pjesmama traže novi idealizam, iako ima i posve osobnih pjesama. Namjera je bila pružiti ljudima nešto s čim se mogu povezati,  priznao je Marr.

U gotovo 40 godina, koliko radi i djeluje, surađivao je s najboljim i najzanimljivijim umjetnicima današnjice, što mu je između ostaloga donijelo priznanje cijenjenog BBC-a, a koji ga je 2010. proglasio četvrtim najboljim gitaristom u posljednje tri dekade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!