17:04 / 22.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

'Spiritual Market' Vedrana Ružića

Vedran Ružić u društvu voditelja Jelene Pajić i Ognjena Golubića

Vedran Ružić u društvu voditelja Jelene Pajić i Ognjena Golubića

Foto: - / -

Vedran Ružić osvojio je Porina za Jazz album - Spiritual Market. Ono što je interesantno je da je riječ o autorskom jazz albumu i art filmu, inspiriranim zapisima putovanja Marka Pola.
Vedran Ružić prošle je godine osvojio Porina za Jazz album - Spiritual Market. Ono što je interesantno je da je riječ o autorskom jazz albumu i art filmu, inspiriranim zapisima putovanja Marka Pola.

Vedran Ružić je svestrani umjetnik koji povezuje glazbu i slikarstvo a njima je odlučio pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost. Prije filma nastao je jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija - kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma 'Night Speaking'. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet... Tijekom 2017. godine projekt je izveden 20-ak puta u kinima, galerijama, na arheološkim lokalitetima te jazz festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

4. veljače u sklopu projekta MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala), Vedran Ružić nastupi će u MSU-u. Predstavljajući svoj projekt u emisiji Dobro jutro, Hrvatska sa suradnicima Adrianom Bernobićem ( bubanj), Pavlom Miljenovićem (gitara) i Mariom Bočićem (saksofon) odsvirao je skladbu : Tanac z Triljun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!