Počeo je 8. Ultra Europe festival u Splitu

08.07.2022.

11:23

Autor: HRT/IMS/Hina

 Počeo je 8. Ultra Europe festival u Splitu

Počeo je 8. Ultra Europe festival u Splitu

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Na splitskom stadionu Parku mladeži u petak je počeo Ultra Europe festival zbog kojeg se još od četvrtka ulicama grada podno Marjana slijevaju kolone mladih partijanera iz gotovo svih zemalja svijeta. 

Poslije dvije godine stanke zbog pandemije, jedan od najvećih festivala elektroničke glazbe vratio se na Park mladeži, a na plesnom podiju očekuje se više od 160 tisuća mladih. 

- Konačno smo otvorili svoja vrata nakon 2 godine pauze, izjavio je Alek El-Kazal, suorganizator festivala Ultra Europe.

Vremenska prognoza ga ne zabrinjava, kaže, spremni su i na udare vjetra.

- Ultra Europe je najveći glazbeni festival, naši korisnici dolaze u prosjeku na 7 dana, došli su već ranije pa poremećaj u zračnom prometu nije stvorio probleme - rekao je.

Poduzeli su, kaže, sve mjere da bi sačuvali sigurnost i građana Splita i posjetitelja, tako da ova tri dana zaista prođu nezaboravno.

Gotovo svi apartmanski kapaciteti u gradu su popunjeni, a grad, Hitna medicinska pomoć, policija, vatrogasci i ostale službe spremno su dočekala taj najveći festival elektroničke glazbe na svijetu.

Brojni izvođači u Split su sletjeli privatnim zrakoplovima, dok su partijaneri osim zrakom stizali morem i cestama, bilo da su dolazili u privatnom aranžmanu ili organizirano autobusima, te u neznatnom broju i vlakom.

Na plesnom podiju očekuje se više od 160 tisuća mladih, a neki od njih - John i James iz Connecticuta u SAD- u u Splitu su već par dana na proputovanju. Kažu da su bili na gotovo svim Ultra festivalima po svijetu i da su strastveni ljubitelji elektroničke glazbe.

Pablo i Manuela porijeklom iz San Juana u Portoriku na splitsku su Ultru stigli iz susjedne Italije gdje posljednjih pet godina rade kao digitalni nomadi. Kažu da im je Ultra u Splitu nedostajala posljednje dvije godine kada se nije održavala zbog pandemije covida, no sada su sretni jer se zabava vratila u grad.

Osmo izdanje festivala u Splitu se održava do 10. srpnja nakon čega zabava "seli" na Brač, Hvar i Vis.

Brojnim izvođačima ta tri ultra dana u Splitu na raspolaganju su četiri pozornice na koje će se popeti najveće zvijezde današnjice u svijetu elektroničke glazbe.

Među brojnim imenima koja nastupaju u Splitu su Jean Philippe, Wekingz, Moon Shot, St. Vibe, Zunjino, Chvos, Tigi, Sound Of Yaz, Danny Black, Kaane, Medun, Fat Tony, Pete Spruce, Igor, Frank Walker, Adam De Great, Pretty Pink, Above &amp, Beyond, Rory Lynam b2b Dave Caffrey, Steve Fidelak, DJ Full Ferry, te Pero FullHouse.

Program će trajati do ranih jutarnjih sati.

Pitali smo goste što očekuju od festivala:

- Samo da uživamo u glazbi, ostanemo vani do pet ujutro, a onda uživamo i u suncu koliko uspijemo!

- Ovo nam je prvi put u Hrvatskoj. Zasad je dobro. I hrana je prilično ukusna!

- Odsjeli smo u privatnom apartmanu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!