14:21 / 22.01.2020.

Autor: Irena Begić, Odjel weba i multimedije

Stanković: U nekim sam emisijama previše stiskao gas

-

-

Foto: - / -

Jubilarna je 20. sezona emitiranja najdugovječnijeg talk showa Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva u kojoj je gostovao spektar zanimljivih sugovornika, od političara i sportaša do umjetnika.
Jubilarna je 20. sezona emitiranja najdugovječnijeg talk showa Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva u kojoj je gostovao spektar zanimljivih osoba - od političara i sportaša do glumaca i glazbenih umjetnika.

U više od 800 izdanja jedinoga nacionalnog talk showa s tolikim neprekinutim stažem gostovalo je 65 posto muških sugovornika te 35 posto žena.

Tijekom godina emisija Nedjeljom u dva mijenjala je format, pa su tako nekada uz voditelja bili i gosti novinari, zatim studenti Fakulteta političkih znanosti, a od 2006. godine talk show je postao i ostao prepoznatljiva formata 1 na 1. Stanković je vodio sva izdanja osim jednoga, kada je ulogu domaćina imao Mislav Bago.

Emisija u kojoj je svih ovih godina iz Hrvatske bilo 80 posto gostiju, a onih iz regije 20, 2001. godine dobila je nagradu HND-a za najbolji talk-show, a Stanković, njezino zaštitno lice, 2010. nagradu Novinar godine.

Kako su kroz talk show prošli svi koji nešto znače u javnom životu Hrvatske i regije, u toj plejadi gostiju (60 posto političara i 40 posto ostalih), neki od njih su ga zbunili, a neki čak i posramili, prisjeća se Aco.

- U nekim emisijama sam previše stiskao gas pa su me sugovornici poput Borislava Škegre ili Aleksandra Tijanića smjestili na pravo mjesto, kaže.

Iako se s pravom može pohvaliti impresivnim brojem sugovornika, nisu svi prihvatili njegov poziv za dolazak u emisiju. Ipak, ističe kako su mu oni zbog kojih mu je najviše žao "panonski mornar" Đorđe Balašević i nagrađivani glumac svjetskoga glasa i posebne karizme Rade Šerbedžija.

Naglašava i kako bi danas neke razgovore vodio drukčije, ali "emisija ide uživo i tu nema popravnog".

- Najgori sam kada me ponese emocija i krenem u svađu. Voditelj bi uvijek trebao biti hladan kao "špricer" i naoružan argumentima, ustvrđuje.

I dok je pod naslovom Sto faca i Aca 2013. godine objavio memoarsko-publicističku knjigu o emisiji, koja otkriva da je katkad ono što se događa iza kulisa zanimljivije od onoga što gledatelji vide na malim ekranima, u ovotjednom specijalu prisjetit će se gostiju koji su obilježili Nedjeljom u 2 te otkriti tko se ljutio nakon emisije i više se nikada nije javio.

Saznat ćemo i tko je čovjek koji se prije mjesec dana javio iz Bosne i Hercegovine uz tvrdnju da mu je Nedjeljom u 2 spasila život. Kako je izgledao incident u Mokroj Gori kod Emira Kusturice? Zašto je Dino Rađa plakao u emisiji te je li u Hrvatskoj počela demokracija nakon što je Mišo Kovač bio gost? Također, 12 godina nakon emitiranja Stanković će otkriti je li prekinuta emisija s grupom Let 3 bila inscenirana, ili se sve dogodilo spontano.

Mi smo ga pak spontano upitali hoćemo li ga gledati i za 10 godina u istom voditeljskom angažmanu?

- Ako mi kuća plati botox i filere, spreman sam još desetljeće raditi Nedjeljom u dva, domeće u šali. Dodaje i kako je vrijeme koje ne provodi na HRT-u, rezervirano za njegovu obitelji te da se voli opustiti uz dobar film. Usto, veliki je zaljubljenik u motore, što ne iznenađuje prisjetimo li se nekoliko sezona njegovih zanimljivih motoputopisa Vjetar u kosi.

Pitali smo ga i što bi za njega rekao najbolji prijatelj, a što supruga. - Toplo se nadam da bi me oboje neumjereno hvalili!

I dok to govori kroz smijeh, o hvalevrijednom dugovječnom profesionalnom angažmanu u prilog govori činjenica da je njegova autorska emisija godinama jedan od najgledanijih sadržaja javnoga medijskog servisa.

Nedjeljom u dva, osim na Prvom programu HTV-a, pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja. Posjetite Facebook stranicu emisije i Youtube kanal HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!