Sunčanom pjesmaricom zaključen prvi dio Sunčane strane Prisavlja

13.07.2022.

09:54

Autor: HRT

Stjepan Lach, Tvrtko Stipić, Vlatka Kopić Tena, Filip Martinić

Stjepan Lach, Tvrtko Stipić, Vlatka Kopić Tena, Filip Martinić

Foto: Marija Štilinović / HRT

Tamburaški orkestar HRT-a, gudači Simfonijskog orkestra HRT-a i bend Ante Gele koncertom "Sunčana pjesmarica" na ljetnoj pozornici HRT-a 11. srpnja zaključili su prvi dio ovoljetne "Sunčane strane Prisavlja". Pod ravnanjem Igora Kudeljnjaka te uz goste: Stjepana Lacha, Tvrtka Stipića, Filipa Martinića, Kristijana Beluhana, Vlatku Kopić Tenu, Klapu Kaše, Miju Dimšić i Stanka Šarića priredili su program bogat starogradskim pjesmama, ali i onima novijim.  

Legendarni Branko Uvodić vodio nas je kroz program, svojevrsnu posvetu brojnim izvođačima koji su proslavili taj žanr, od Zvonka Bogdana i Vere Svobode do Blanke Došen i Krunoslava Kiće Slabinca te pjesnicima poput Augusta Šenoe i Jovana Jovanovića Zmaja čije su stihove, još od 19. stoljeća, u vrijeme nastanka žanra, uglazbljivali vrsni skladatelji.

I u izboru vokalnih solista ogledao se spoj mahom starogradske, zagrebačke i dalmatinske tradicije s novijim žanrovima. Na pozornici su se izmjenjivali oni koje znamo upravo po tumačenju tradicijskih i starogradskih pjesama, ali i oni mlađi i sve prisutniji na sceni, spremni okušati se u svim žanrovima.

Pred brojnom publikom nizale su se omiljene pjesme... "Popevke sem slagal", "Kad bi ove ruže male", "Ribara starog kći", "Pjesma Zagrebu", "Tiho noći", "Bijele ruže, nježne ruže", "Tiho plove moje čežnje", "Marijana", "Na te mislim", "Vužgi ga Blaž", "Rozamunda" i druge. 

Ante Gelo napravio je većinu aranžmana za svoj bend, ali i za gudače Simfonijskog orkestra HRT-a te Tamburaški orkestar HRT-a. Usto, Gelo je, osim kao dio benda, nastupio i kao solist na gitari te u duetima s Tvrtkom Stipićem i Stankom Šarićem.

Igoru Kudeljnjaku, inače članu Tamburaškog orkestra HRT-a, bio je to prvi cjelovečernji nastup u ulozi dirigenta uz matični orkestar na Prisavlju, iako je već nastupio uz njih u istome svojstvu na uskrsnom koncertu u crkvi sv. Augustina Kažotića te na dodjeli nagrade "Vladimir Nazor".  

Dodajmo da je u publici bio i maestro Siniša Leopold koji je u travnju 2022., nakon 37 godina na čelu Tamburaškog orkestra HRT-a, otišao u mirovinu (na programu je bila i njegova legendarna pjesma "Svirci moji" na stihove Drage Britvića).

- Teško je stati u cipele Siniše Leopolda, makar to bio i samo jedan koncert... Iskustvo koje on ima nezamjenjivo je. Ne znam uopće postoji li negdje u glazbenom svijetu nešto slično, da je netko proveo toliko godina s jednim ansamblom, istaknuo je Kudeljnjak.

Koncert "Starogradske pjesme" prikazat ćemo 28. kolovoza na HTV1 u 21 sat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!