22:43 / 24.09.2020.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik 3/IMS/M.Š./HRT

Štićenici doma za starije DJ-evi koji puštaju "acid house"

-

-

Foto: - / -

Poslije Sjedinjenih Država i Indije, Francuska ima najveći dnevni porast broja novih slučajeva zaraze - najviše od početka epidemije - čak 16.096.
Poslije Sjedinjenih Država i Indije, Francuska ima najveći dnevni porast broja novih slučajeva zaraze - najviše od početka epidemije - čak 16.096.

Posebno se čuvaju najrizičnije skupine - najstariji. Izolirani su, često i osamljeni i u strahu, a stoljećima se zna da je glazba odličan lijek. U ovom slučaju - ne klasična. Upravo suprotno - elektronička.

Skoro su premašili stoljeće, no ni to ih ne sprečava da se okušaju u ulozi DJ-a.

- Ne ustručavajte se pojačati zvuk pritiskom na ovaj gumb. Dokle god je dobar, puštat ćemo ga, kaže DJ Kaioh.

Glazbeni žanr takozvani "acid house" - štićenicima doma za starije i nemoćne na sjeveru Francuske pomaže održavati okretnost i kreativnost.

- To je liječenje bez lijekova. Tretman se temelji na zvuku koji smanjuje tjeskobu. A i unuci im pokazuju pametne telefone i puštaju im glazbu koja im se sviđa. Ovaj tretman omogućuje im da budu u toku, ističe ravnatelj doma za starije i nemoćne "Les Jardins de Matisse Jean-Marc Venard.

A pogoditi pravi zvuk - ponekad nije lako.

- Obično radimo remiks pjesme "Blue java" ili nečeg sličnog. Acid remix, ističe DJ Kaioh.

Novi hobi štićenicima budi razna sjećanja.

- Rekla sam sama sebi, to je glazba mladih koji izlaze u noćne klubove. Nedostaje nam i njihova glazba i disko rasvjeta, kaže štićenica doma Mirelle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!