Stiže Samoborska glazbena jesen

17.09.2021.

07:07

Autor: Hina/V.M.

Festivalski plakat

Festivalski plakat

Foto: Samoborska glazbena jesen / promo

Samoborska glazbena jesen održat će se od 25. rujna do 3. listopada, a otvara je Festivalski komorni orkestar koji će u crkvi sv. Anastazije izvesti 1. simfoniju u D-duru Gustava Mahlera pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija.

Svečano otvorenje 46. Samoborske glazbene jeseni HRT će izravno prenositi u subotu, 25. rujna na Trećim programima HTV-a i HR-a od 20,05 sati.

- Samoborska glazbena jesen festival je koji već 46. godinu zaredom promiče vrhunsku umjetnost. Posebno tijekom posljednjih dvadesetak godina, festival se opsegom te kvalitetom i raznolikošću programa razvio u manifestaciju koja svojim sadržajem predstavlja kulturnu vrijednost od nacionalnoga značaja, ističu organizatori.


Festival, dodaju, u svoj program s radošću prima najrazličitije profile koncerata i projekata, od rane glazbe pa sve do suvremenoga izričaja, od solističkih nastupa pa sve do koncerata simfonijskog orkestra, a svim tim programima zajednička je iznimnost i posebnost sadržaja, visoka razina njegova predstavljanja i interpretacije te istinski entuzijazam u stvaranju umjetnosti i prenošenju njezine poruke.

Tijekom devet dana festivala održat će se 13 koncerata na kojima će nastupiti 44 glazbenika, a kao dodatnu vrijednost festivala organizatori ističu dva projekta namijenjena mladim talentima: Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić održat će se 18. put, od 27. do 29. rujna, kada će u Župnoj crkvi sv. Anastazije biti proglašeni pobjednici natjecanja, dok će pobjednici 10. skladateljskog natjecanja New Note biti proglašeni 1. listopada.


Festival vodi posebnu brigu o hrvatskim autorima, kako onima iz glazbene povijesti, tako i suvremenim, živućim autorima. 


Jedan od značajnijih projekata u tom je smislu i narudžba novoga djela hrvatskoga skladatelja, koju festival naručuje svake godine za pobjednika natjecanja Ferdo Livadić: 


- Ove godine to je Mirela Ivičević, jedna od najuspješnijih hrvatskih skladateljica koja je napisala djelo za flautu solo, a praizvest će ga prošlogodišnja laureatkinja Livadića, flautistica Lucija Stilinović, najavljuju organizatori Samoborske glazbene jeseni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!