14:14 / 21.04.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – dokumentarni voajerizam ili povratak prirodi

-

-

Foto: - / -

Urednik HTV-ove emisije 'Knjiga ili život' Gordan Nuhanović u ovotjednoj književnoj preporuci u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' izdvojio je 'Blizinu svega’ Ante Zlatka Stolice i kultno djelo 'Walden' Henryja Davida Thoreaua.
Urednik HTV-ove emisije 'Knjiga ili život' Gordan Nuhanović u ovotjednoj književnoj preporuci izdvojio je 'Blizinu svega’ Ante Zlatka Stolice i kultno djelo 'Walden' Henryja Davida Thoreaua.

Ante Zlatko Stolica: ‘Blizina svega’, Fraktura

Temelj nove knjige Ante Zlatka Stolice ‘Blizina svega’ čini jedan mlađi par koji preživljava od tzv. prekarnog rada, od honorara do honorara, pripovjeda o njihovoj svakodnevnici, ali i o masi onih sitnica koji čine svakodnevnicu.

Autor knjige je inače redatelj, dolazi iz filmskog svijeta - 2017. dobio je Zlatnu arenu kao koscenarist filma 'Kratki izlet', a taj filmski postupak osjeti se i u njegovim prozama koje kao da su snimljene kamerom u maniri svojevrsnog 'dokumentarnog voajerizma'.

Henry David Thoreau: 'Walden', Besplatne elektroničke knjige

Kultna knjiga Henryja Davida Thoreaua, koja se zove 'Walden', nastala je sredinom 19. stoljeća u SAD-u, pod utjecajem europskih ideja o povratku prirodi u fizičkom i duhovnom pogledu.

Preživjela je do danas i čita se kao autentično svjedočanstvo jednog samotnog hodača kroz prirodu, a ideje koje iznosi autor u knjizi danas su možda aktualnije no ikada - upoznavanje prirode kao izvora znanja i duhovnosti, jednostavnost, skromnost i sl.

Knjiga je dostupna na stranici Besplatne elektroničke knjige što je dodatni razlog za uvrštavanje u tjednu lektiru.

Pogledajte gostovanje Gordana Nuhanovića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!