Što čitati? - fantazmagoriju ili 'džokejsku' autobiografiju

19.05.2020.

09:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Gordan Nuhanović preporučuje: roman "V" Thomasa Pinchona i "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone" kritičara Dragana Juraka.
Gordan Nuhanović, naš kolega iz redakcije Kultura HTV-a kao i svaki utorak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što bismo mogli čitati. Ovaj je put odabrao roman "V" Thomasa Pinchona i "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone" kritičara Dragana Juraka.

Thomas Pinchon: "V",  Vuković & Runjić

Thomas Pinchon smatra se jednim od najutjecajnijih zivucih američkih pisaca. Njegov opsežan, gotovo epski roman "V" objavljen je 1963. na oko 500 stranica opisuje gotovo fantazmagoričnu potragu za entitetom iz naslova, pri čemu autor upada u brojne pripovjedne meandre, obilazi razne zemlje i epohe, dolazi u dodir s čudnim ljudskim sudbinama, tako da ovaj sjajan roman možemo nazvati i romanom puta kroz prostor i vrijeme. Pinchon je dobitnik Pulitzerove nagrade, a dolazi nam u prijevodu Maje Tančik.

Dragan Jurak: "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone", Disput

Od domace produkcije Nuhanović je izabrao knjigu kritičara Dragana Juraka koji na osoban način, koristeci se autobiografijom, priča o knjigama koje su ga oblikovale i pruzile veliko zadovoljstvo. Knjiga ima džokejski naziv - "Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone".

Pogledajte gostovanje Gordana Nuhanovića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!