14:26 / 02.07.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? - knjigu o pobuni i otporu ili pitanjima identiteta

-

-

Foto: - / -

Ovaj tjedan književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje knjige 'Japanski ljubavnik' Isabel Allende i 'Južina' Nebojše Lujanovića.
Ovaj tjedan književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje knjige 'Japanski ljubavnik' Isabel Allende i 'Južina' Nebojše Lujanovića.

Isabel Allende: 'Japanski ljubavnik', Vuković&Runjić

Isabel Allende, romansijerka i feministica, prodala je više od 74 milijuna knjiga. Rođena u Peruu i odrasla u Čileu, međunarodnu je slavu stekla već prvim romanom 'Kuća duhova' (1982.). Otad je objavila više od dvadeset bestselera, koji su doživjeli i zavidan kritički uspjeh (O ljubavi i sjeni, Eva Luna, Kći sudbine, Otok pod morem, Paula i U jeku zime), prevedena je na više od četrdeset jezika.

Prepliće maštovite priče s povijesnim događajima, a uz književni rad, Isabel Allende aktivno se zauzima za ljudska prava. Primila je petnaest počasnih doktorata i nagradu za životno djelo PEN-a, a Barack Obama
dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode.

Roman obuhvaća razdoblje od 1939. do otprilike 2013. godine, te mnoge teme - holokaust, relokaciju američkih stanovnika japanskog porijekla tijekom 2. svjetskog rata, međurasne i klasne odnose, zabranjene ljubavne veze, odanost i požrtvovnost, trgovinu ženama...

Godine 2010. u domu za osobe treće dobi skrovište nalaze 23-godišnjakinja Irina Bazili, emigrantica iz Moldavije, te Alma Belasco, vitalna i bogata Židovka, porijeklom iz Poljske.

1939. godina, Poljska, pod prijetnom nadolazećeg nacizma mladu Almu Belasco roditelji šalju na sigurno, u tetinu raskošnu palaču u San Franciscu, vjerujući da su oni sami zaštićeni političkim i trgovačkim vezama kao i bogatstvom. Almi je teško pao rastanak od roditelja.

Osmogodišnja Alma zbližava se s trinaestogodišnjim, stidljivim i osjećajnim bratićem Nathanielom te vrtlarevim sinom, Japancem, vršnjakom Ichimeuom Fukudijem.

Neobičan događaj potaknuo je Almu Belasco da u domu obrati pažnju na Irinu i gotovo joj naredi da joj bude osobna tajnica. S druge strane za Irinu se zainteresira Almin najbliskiji član obitelji, unuk Seth, koji počinje istraživati obiteljsku povijest.

Irina i Seth zapažaju Almina tajanstvena izbivanja iz doma, Alma priča o svemu osim o tajanstvenom muškarcu sa fotografije u srebrnom okviru, o Ichimeu Fukudi. Alma odlučuje mladima ispričati i o tom dijelu svoje prošlosti kako bi ih povezala.

Između Alme i Ichimeia rađa se nježna ljubavna veza, no nakon japanskog napada na Pearl Harbor, sudbina razdvaja dvoje mladih. Poput tisuća američkih Japanaca koji su imali američko državljanstvo, Ichimei će s obitelji završiti u logoru pod upravom američke vlade, od kojih je posljednji ispražnjen 1946. godine.

Alma i Ichimei sretat će se cijeli život, svaki put u drukčijim okolnostima, ali svoju će ljubav skrivati do samoga kraja, održavat će vezu sakrivenu pred obiteljima i javnosti, sve će to Alma ispričati Irini i Sethu, ali tek poslije njezine smrti oni će otkriti tajnu njezinog nenadanog povlačenja u dom te Ichimeove sudbine. Otkriva se da i Irina čuva strašnu tajnu.

Roman obuhvaća nekoliko generacija i kontinenata, bavi se pitanjima identiteta, napuštanja, otkupljenja i nedokučivim utjecajem sudbine. Donosi vjerodostojni uvid u duševne borbe likova, po čemu je Isabel Allende glasovita još od slavnog prvijenca 'Kuća duhova'

Nebojša Lujanović: 'Južina', Fraktura

Nebojša Lujanović rođen u Novom Travniku, diplomirao komparativnu književnost, sociologiju i politologiju i doktorirao u Zagrebu, a živi u Splitu. Vodi festivale Pričigin i Festival svjetske književnosti u Splitu, kao i radionice kreativnog pisanja.

Objavio je romane 'Stakleno oko', 'Godina svinje', 'Orgulje iz Waldsassena', 'Oblak boje kože', te zbirku priča 'S pogrebnom povorkom nizbrdo'.

Razočaran i prevaren, mladi doktor znanosti i umjetnik Pavle Kafadar zvan Paško odluči raskrinkati i uništiti karijeru uglednog profesora Josipa Grge Karamana, koji ga nemilosrdno iskorištava, i ne sluti da će pokrenuti lavinu događaja.

Karamanovom čudnom smrću u danu kada jugo izluđuje Splićane, u samom središtu grada, na rivi, započinje roman čije su aspiracije puno veće od otkrivanja tajne profesorove prerane smrti.

Paško kreće u svoju osvetničku misiju i raspiruje pobunu u koju se uključuju i braniteljske udruge, civilno društvo, strani diplomati, Torcida, lokalni župnici, no stvari ubrzo izmiču njegovoj kontroli.

Paško i njegova nemogućnost da ostvari svoje ambicije radom i znanjem, da živi život dostojan čovjeka, vode ga u ludilo, a njegova pobuna protiv sistema postaje pobuna koju prihvaćaju i drugi. Napeti je to krimić, intiman ljubavni roman, knjiga o pobuni i otporu.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!