15:17 / 09.07.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? – priču o izdaji i opraštanju ili ljubavni krimić

-

-

Foto: - / -

Ovaj tjedan književna kritičarka Jagna Pogačnik donosi dvije nove književne preporuke: 'Poslušnu ženu' Kerry Fisher i 'Krivo je jugo' Nataše Dragnić.
Ovaj tjedan književna kritičarka Jagna Pogačnik donosi dvije nove književne preporuke: 'Poslušnu ženu' Kerry Fisher i 'Krivo je jugo' Nataše Dragnić.

Kerry Fisher: 'Poslušna žena', Mozaik knjiga

Kerry Fisher suvremena je engleska spisateljica. Studirala je francuski i talijanski jezik i radila kao učiteljica stranih jezika. Do sada je napisala sedam romana, a upravo romanom 'Poslušna žena' postigla je najveći uspjeh. To joj je ujedno i prva knjiga prevedena na hrvatski jezik, a prevela ju je Nada Mirković.

Priča je to o izdaji i obmani, ali i ljubavi i opraštanju. Ta psihološka drama je obiteljska priča s elementima psihološkog trilera.

Roman se zbiva u Brightonu, unutar obitelji talijanskog podrijetla. Maggie se upravo udala za Nica te živi s njim i njegovom trinaestogodišnjom kćeri Francescom iz prvog braka. Nico je udovac, a njegova je prva žena Caitlin preminula prije dvije godine od teške bolesti.

Za razliku od ugledne i imućne obitelji Farinelli, Maggie je s majkom odrasla u siromašnoj četvrti, a godinama kasnije i ona je rodila sina te ga je odgajala sama, bez djetetova oca.

Neprestano se osjeća nesigurno, a agresivan stav 'svekrve iz pakla', Anne, nimalo joj ne olakšava situaciju. Tu je i Francesca, njena pokćerka koja jednostavno ne može prihvatiti da je Maggie u tako kratkom roku postala zamjena za njenu majku. Maggie se zbog toga neprestano pokušava dokazati obitelji za koju smatra da je nikada neće uistinu prihvatiti.

Igrom slučaja Maggie pronađe pismo koje joj otkriva šokantnu tajnu o Nicovoj prvoj supruzi. Maggie će se tako naći u velikoj dvojbi - treba li tajnu podijeliti sa suprugom ili je za njihovu ljubav ipak bolje da on i ostatak obitelji nikada ne saznaju?

Dok preispituje svoje odluke, utjehu pronalazi u prijateljstvu sa šogoricom Larom, Massimovom suprugom, „poslušnom ženom". Uz sina koji ne ispunjava Massimova očekivanja i njegovu potrebu za konstantnim savršenstvom, Lara se suočava i s mnogo većim problemima.

Roman polazi od klasičnih obiteljskih odnosa - između braće, muža i žene, oca i sina, majke i kćeri/sina, posesivne majke koja nekritički voli svoje sinove...

Lik Maggie ne želi se samo tako uklopiti u sliku poželjnih obiteljskih odnosa; ona je već u startu 'strani element'. Sušta suprotnost je Lara, koja na početku potpunosti pristaje na ulogu "poslušne žene". Pasivnost je rezultat je majčinske ljubavi prema sinu Sandru, koji nikako ne uspijeva ispuniti nerealna očekivanja svoga oca jer nije sportski, već umjetnički tip.

Unutar ove talijansko-britanske obitelji postoje i neke puno strašnije tajne koje će otkriti Maggie kad pronađe neobičnu kutiju s čudnim i nejasnim porukama. Tajnoviti sadržaj te kutije bit će emocionalni šok koji će potpuno promijeniti Larin život i ponašanje. Poslije toga ona nikada više neće biti ona "poslušna žena".

Roman je pisan iz perspektive dviju žena, a lik Anne - majke Nica i Massima – obilježava promatranje s visine promatra svih oko sebe i vješto iskorištavanje kolektivne obiteljske tuge kako bi manipulirala sinovima.

Massimo pred svima stvara sliku sposobnog i brižnog supruga dok je prema svojoj obitelji zlostavljač na svim poljima. Prisutne su teme obiteljskih odnosa, tajni, gubitka, odgoja, obiteljskog nasilja, neprihvaćanja i ponižavanja.

Nataša Dragnić: 'Krivo je jugo', Fraktura

Nataša Dragnić rođena je 1965. u Splitu. Nakon studija germanistike i romanistike i magisterija iz književnosti u Zagrebu završila je diplomatsku školu, živi u Erlangenu i predaje njemački za strance, francuski, engleski i hrvatski. Njezin prvijenac 'Svaki dan, svaki sat' već je prije objavljivanja doživio velik uspjeh te su prava za prijevod prodana u tridesetak zemalja.

Knjiga prati skupinu mladih Nijemaca odlučila je doći na Brač kako bi u miru uvježbala kazališnu predstavu. Njihov kombi završi na rubu ponora, redatelj i vozač uspije ih izvući iz pogibelji, no glumci i pisac komada ne mogu ni naslutiti što ih sve čeka.

Premda bi im izolacija trebala pomoći da njihova predstava dobro napreduje, u skupini mladih nastaju trzavice, naročito kad im se pridruži mladi slikar Nikola. No tek kad zapuše jugo, situacija postaje dramatična...

Spoj je to ljubavne priče i kriminalističkog romana koji obilježava atmosferičnost juga, izbrušeni likovi i neprekidna napetost. Dijalozi su nonšalantni, a ljubavne zavrzlame putovanje s naizgled bezazlenim ciljem ubrzo pretvaraju u putovanje života.

Priča je to o međuljudskim odnosima jedanaest osoba i jednog psa u izuzetnim okolnostima - prijateljstva, mržnje, zavisti, strasti, ambicije, ljubavi…

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!