13:18 / 11.06.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? – roman o afričkim mitovima ili splitskoj sfingi

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Orkestar manjina' Chigozie Obioma i 'Sfinga' Veljka Barbierija.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Orkestar manjina' Chigozie Obioma i 'Sfinga' Veljka Barbierija.

Chigozie Obioma: 'Orkestar manjina', Hena com, (prijevod Mirna Ćubranić)

Chigozie Obioma (r. 1986.) rođen je u Nigeriji, a živio je na Cipru i u Turskoj. Danas živi u SAD-u gdje radi kao profesor književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu u Nebraski.

U svom prvom romanu 'Ribari' ispisao je iskrenu, nezaboravnu priču o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti, obojanu koloritom afričke svakodnevnice. Za roman je dobio nagradu 'Oppenheimer' i bio finalist za 'Man Booker' nagradu, i postao je globalna književna zvijezda.

Roman 'Orkestar manjina' zbiva se u Nigeriji, 2000. godine, pa premda suvremen, u svojoj biti vezan za prošlost i mitske teme. Glavni junak Chinonso Olisa ljubitelj je svega krilatog - ima svoju malu peradarsku farmu i živi skromno, mirno i povučeno.

Kokoši su bile jedina obitelj koja je Chinonsu preostala nakon što mu je u djetinjstvu umrla majka, potom njega i oca napustila sestra, a onda je i otac, izmučen tugom zbog gubitka kćeri, preselio u svijet duhova.

Chinonso je jednostavan i priprost junak, ima samo jednog prijatelja i strica koji zabrinut Chinonsovom nepopustljivom tugom zbog smrti oca, predloži mladiću da si nađe ženu. Pratimo njegov samotan provincijski život, strpljiv i staložen, depresivan.

Njegov se život okreće naglavce kada upozna Ndali, studenticu s kojom započinje ljubavnu vezu. Prvi susret se dogodio kad je Chinonso jedne noći žrtvovao dva pijetla, bacivši ih s mosta u rijeku, kako bi spriječio jednu mladu ženu da se ubije.

Devet mjeseci nakon tog događaja kojim je Chinonso iznenadio samog sebe, ali i svoga duha čuvara, na benzinskoj crpki ugledat će djevojku koju je spasio. Ndali, studentica farmacije, odijeva se moderno, zaboravila je jezik predaka...

Sve teče glatko dok se ne umiješa njezina obitelj koja postaje veliki kamen smutnje ljubavi siromašnog mladića i djevojke iz bogate i obrazovane obitelji. Zbog djevojke Chinonso se želi promijeniti, njezina ga obitelj ne prihvaća zbog neobrazovanosti, pa se osjeća poniženim.

U želji da zadrži Ndali i ispuni njihova visoka očekivanja prodaje farmu i odlazi studirati na Cipar, gdje se zbiva treći dio romana. Tamo ubrzo postaje žrtvom tuđe zlobe i pohlepe te vlastite naivnosti, pa Chinonso sve više čezne za životom koji je ostavio u Africi.

Dirljiva ljubavna priča nakon odlaska na Cipar postaje pad u tamu i postavlja pitanja o naivnosti i dobroti, zloj sudbini. Naslov 'Orkestar manjina' nastao je prema priči njegova oca koji je tako nazivao orkestar ptica, njihovu kuknjavu koja je jedino što mogu učiniti nakon što im jastreb otme pticu iz jata.

Nakon povratka shvaća da nije izmakao sudbini i da je i on manjina iz orkestra. Tragično je to djelo o borbi sudbinom predodređenog pojedinca da ispuni svoje snove i obrani ljubav.

Ispisan je prekrasnim, bogatim jezikom iz vizure chija, Chinonsova duha čuvara, i natopljen afričkom kulturom, tradicijom i vjerovanjima, te donosi sveobuhvatan pogled na prošlost i sadašnjost Nigerije, uz korištenje mitologije kako bi sadašnja priča postala svevremenska.

Duh ima ulogu antičkog kora - obraćanja bogovima, i kombinira folklor naroda Igbo i grčku tragediju u kontekstu moderne Nigerije. Predestinirani junak želi sam krojiti svoju sudbinu. Saga je to o osobnoj propasti i o univerzalnost ljudskog iskustva.

Veljko Barbieri: 'Sfinga', V.B.Z.

Barbieri je autor romana, pripovjedaka, pjesama i gastronomske esejistike. Romanom 'Sfinga' zatvara romanesknu trilogiju posvećenu Splitu. Mala crna sfinga, Dioklecijanova zaštitnica, jedan od splitskih povijesnih simbola, stigla je u splitsku palaču iz Memfisa i s Peristila promatrala kako prolaze stoljeća.

Priča je ispripovijedana iz njezine vizure. Roman podijeljen na pjevanja - o faraonima, Dioklecijanovom kraju, poganskim bogovima, Kristu, smislu prošlosti i sadašnjosti. Sfinga je svjedokinja raznih ljubavnih događaja, velikih povijesnih događaja...

Priča je to o Mediteranu koji je autorova fascinacija. Tematizira se smrtnost i besmrtnost, ljubav i prolaznost, ljudska priroda, strahovi, taštine – i sve to kroz uzbudljivu priču punu stiliziranih rečenica.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emsiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!