18:52 / 12.11.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? – život pretočen u književnost ili kroniku jedne ljubavi

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Večer u raju' Lucie Berlin i 'Rastanci' Mani Gotovac.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Večer u raju' Lucie Berlin i 'Rastanci' Mani Gotovac:

Lucia Berlin: 'Večer u raju', Oceanmore

Lucia Berlin (1936. - 2004.) američka je autorica spisateljica kratkih priča, rođena na Aljasci kao Lucia Brown. Odrasla je u nefunkcionalnoj obitelji (majka alkoholičarka), a zbog očeva zanimanja (rudarski inženjer) često su mijenjali boravište, tako da joj je cijelo djetinjstvo i adolescentsko doba bilo protkano selidbama.

Majčin alkoholizam bio je sve teži, a Lucia obolijeva od skolioze, što će joj cijeli život činiti velike poteškoće. Prekida studij, no ubrzo se udaje i rađa dvoje djece. Nakon rastave, završetka studija i još dva braka i dva sina, sa sinovima seli u Meksiko i Kaliforniju i predaje na sveučilištima kreativno pisanje.

Njezina proza uvijek je imala svoju odanu, ali malobrojnu publiku, no tek nakon smrti doživjela je zasluženo priznanje kritike i publike u cijelom svijetu. Lucia Berlin tek godinama nakon smrti prepoznata je kao važna autorica, uspoređuju je s najboljim piscima kratke priče - Čehovom i Carverom.

Hrvatske je čitatelje i kritičare oduševila zbirkom, izborom iz njezinih priča ‘Priručnik za spremačice’ objavljenom godine 2017., a ovo je njezina druga posmrtna zbirka.

Neke od tema priča su Ava Gardner u zagrljaju mladoga meksičkog ‘galeba’, japanski turist koji se, gledajući borbu s bikovima, odjednom sruši mrtav, nezvana gošća koja unosi red u kaotičnu obiteljsku proslavu Božića, dijalog dviju bivših supruga istoga fatalnog muškarca…

Predloške za priče pronalazila je u vlastitom životu koji obilježavaju nekonvencionalnost, bolest, alkoholizam, selidbe, različiti poslovi kojima se bavila od spremačice do sveučilišne profesorice.

Berlin je oduševila čitatelje svojim talentom za zapažanje zapanjujućih detalja, životnih paradoksa, za subverzivan humor u teškim situacijama, empatiju. Priče su nabijene emocijama, ali minimalističke i sugestivne, bez stilističkih ukrasa. Čitamo ih kao da je život pretočen u književnost.

Na razini ‘Priručnika za spremačice’ i ova je zbirka; često su u središtu priča žene koje se moraju boriti i probijati kroz život kao ona, zbog čega se u njima osjeća proživljenost i autentičnost. Neke funkcioniraju kao dosjetke, i sadrže male poetske elemente.

Priče iz 'Večeri u raju' smještene su u ona mjesta u kojima je Lucia Berlin živjela, a često i njeni likovi imaju imena stvarnih osoba, imena njezine djece, ili se prvo lice u priči odaziva na ime Lucia - kao da se obračunava s vlastitim životom, pogrešnim muškarcima, pogrešnim potezima. U jednom intervjuu izjavila je kako 'piše da popravi stvarnost'.

Ima fascinantan dar pripovijedanja, talent da se umjetnički uobliči goli život.

Mani Gotovac: 'Rastanci', V.B.Z.

Nakon romana ‘Fališ mi’, ‘Snebivaš me’ i ‘Ćutim te’, Mani Gotovac je knjigu 'Rastanci' posvetila svojem drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju.

Životna ljubavna priča 'Rastanaka' obuhvaća vremenski raspon od 1974. do 2018. godine, a njezini su protagonisti Luz (ona) i Luv (on). U prvom poglavlju se zaljubljuju dok su oboje u braku, ostavljaju svoje supružnike i vjenčaju se. U drugom poglavlju pojavljuju se problemi, treće prati njihov život nakon prekida, razdoblje prijateljstva, a epilog opisuje njezinu situaciju poslije Luvove smrti.

Intimistička je to kronika jedne ljubavi koja je trajala cijeli život, sa zbližavanjima i udaljavanjima, ljubav novinarke kulture i umjetnika. Roman je posveta ljubavničkom odnosu kojeg obilježava nemogućnost dugoročnog zajedništva - motiv nemoguće, fatalne, teške ljubavi.

Teško je tu priču uobličiti u čvrstu strukturu, pa je roman fragmentaran. Govori o radostima života, anegdotama, interijerima, intelektualizmu. Ima šarm i ritam.

Nižu se društvene situacije koje su obilježile desetljeća u kojima se roman zbiva - kronika kulturne, filmske i novinarske scene, duh vremena. Akteri su Zvonimir Berković, Igor Mandić, redatelji, umjetnici...

Radnja se zbiva u Veneciji, Zagrebu, Malom Stonu i Lovranu, u zagrebačkim građanskim stanovima, kazalištima, kavanama i hotelima.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!