09:22 / 12.02.2018.

Autor: DJH

Što je Samoborski fašnik bez Pavučnjaka?

-

-

Foto: - / -

Svake godine se izrađuju novi rekviziti, novi kostimi i uvježbava novi scenski nastup i točke. Oduševljenje publike prisutno je svaki puta kada Pavučnjak nastupi na Samoborskom fašniku.
Pavučnjak je naselje koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija. Sudjeluje na Samoborskom fašniku već dugi niz godina. Ozbiljniji angažman većeg broja mještana započeo je od fašnika 2006. godine kada je Pavučnjak pobijedio na Samoborskom fašniku uz veliko oduševljenje svih.

S godinama je kvaliteta nastupa bila sve veća, rekviziti su bili sve bolji i veći, kostimi sve raskošniji. Sukladno tome Pavučnjak je uglavnom odnosio pobjedu na Samoborskom fašniku te sakupio popriličan broj Svrakinih bista koji se čuvaju u prostorima DVD-a Pavučnjak.

Predstavljali su se s temom dolaska Hrvata, Rimskog carstva, bajki iz Pavučnjaka, Fatamorganom iz Pavučnjaka, Vjekom mraka, Sultanijatom, Piratima i ove godine na temu filma Mad Max, preveden na hrvatski Nori Max.

Svake godine se izrađuju novi rekviziti, novi kostimi i uvježbava novi scenski nastup i točke. Oduševljenje publike prisutno je svaki puta kada Pavučnjak nastupi na Samoborskom fašniku. Zaštitni znak povorke je paukova mreža koju uklapaju u svaku temu.

Osvojenim nagradama uglavnom se organizira izlet za sve sudionike, te na taj način su mještani Pavučnjaka obišli cijelu Hrvatsku (Vukovar, Brijune, NP Krku, Varaždin, Čakovec, Plitvička jezera itd.). Najbitnije im je, kažu, da se kroz rad i nastupe svi zajedno druže i vesele, da se održava zajedništvo u mjestu te da su mlađe generacije preuzele tradiciju nastupa MO Pavučnjak na Samoborskom fašniku kako bi se tradicija nastavila i u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!