08:34 / 10.11.2020.

Autor: Ira Karlović/Dobro jutro, Hrvatska/Mozaik/M.Š./HRT

Što starije, to bolje

-

-

Foto: - / -

Koliko je vaš automobil star? Mijenjate li ga često za noviji model? Sugovornik naše priče nema takvih briga. On vozi samo stare modele. Što starije, to bolje.
Koliko je vaš automobil star? Mijenjate li ga  često za noviji model? Sugovornik naše priče nema takvih briga. On vozi samo stare modele. Što starije, to bolje.

Valentino Valjak rođen je u Zagrebu 1974. Po profesiji je profesor filozofije. Vodi i jedan klub s oldtimerima vezan za stare Citroën modele.

Nikada nije radio u školi, a trenutno je osnivač Muzeja "Ferdinand Budicki".

Ferdinand Budicki je rođen 1871. Školovanje u bravarskoj struci izučio je u Zagrebu, a nastavio u Grazu, Budimpešti i Beču gdje je sastavio i svoj prvi bicikl.

1897. njime je putovao osam mjeseci, prešao 17.000 kilometara i posjetio gotovo sve europske zemlje, Rusiji i Afriku.

Godinu dana poslije vraća se u Zagreb i otvara svoju prvu trgovinu i popravljaonu bicikala i šivaćih strojeva u današnjoj Masarykovoj ulici, a već 1902. na lokaciji u Ilici 25 asortimanu dodaje i  automobile. 

Njegova trgovina sjajno je radila, posao je proširio i na obrt prevoženja osoba autobusom.  Bio je jedan od osnivača prvoga Hrvatskog automobilskog kluba, član Upravnog odbora tek osnovanog Hrvatskog sportskog saveza.

Letio je prvim balonom iznad Zagreba. Budicki je bio poduzetnik, inovator, organizator, trgovac, avanturist.

O njegovim posljednjim desetljećima života malo se zna.

Umro je 1951. i pokopan je na Mirogoju, a zbog obiteljskih prilika grobno mjesto je prodano te su njegovi posmrtni ostaci preneseni u zajedničku kosturnicu.

Imao je troje djece koja su već tada živjela izvan Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!