Sto tisuća cvjetova u Dioklecijanovim podrumima

21.03.2022.

21:15

Autor: Karmen Šore/Dnevnik/HRT

Praznik cvijeća u Dioklecijanovim podrumima

Praznik cvijeća u Dioklecijanovim podrumima

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon dvije pandemijske godine u Dioklecijanove podrume vratio se Praznik cvijeća nazvan - Europa cvita usrid Splita. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Udruženje obrtnika Split a njoj je sudjelovalo pedeset florista iz Hrvatske i svijeta.

Za veličanstveni doživljaj u jednom od najljepših prostora Mediterana - Dioklecijanovim podrumima, bilo je potrebno 100 tisuća cvjetova, tri dana i noći te ideja autora izložbe, predsjednika Svjetske udruge florista Florint Simona Ogrizeka

- Svo zelenilo dolazi i iz okolice Splita. Imamo maslinu, lovor, grane palme i drugo mediteransko bilje kao osnovu - i onda cvijeće. U prvoj prostoriji gdje su stupovi od gerbera želio sam pokazati važnost hrvatske proizvodnje. Gerber je bio zaštitni znak u okolici Splita i nadam se da će se to vratiti, kaže Ogrizek.

- Stvarno i iskreno sam zahvalan dragim ljudima koji su došli iz cijele Evrope, mom prijatelju Simonu Ogrizeku koji je ovo što vidite postavio sa svojim prijateljima - hrvatskim, evropskim, splitskim prijateljima, poručuje predsjednik Udruženja obrtnika Split Vilim Bujević.

Praznik cvijeća ove godine proširio se i na Rivu gdje proizvođači s područja Siska, Gline i Petrinje prodaju svoje sadnice i cvijeće. Ovi borbeni ljudi, unatoč svim nevoljama, ne predaju se lako.

- Uz puno truda, puno odricanja, jako puno rada. Teško je sada u koroni, ali uspijevamo nekako. Međutim i potres nas je zadesio tako da se i od toga još oporavljamo. Ali unatoč svemu uspijevamo i dalje raditi, kaže Sanja Janeković iz Siska.

Praznik cvijeća svoja vrata zatvara 26. ožujka i preporuka - bilo bi ga šteta propustiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!