10:26 / 05.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Struka: novinar, zanimanje: izrada nakita

Mladen Grubić

Mladen Grubić

Foto: Kod nas doma / HRT

Često znamo čuti kako odijelo čini čovjeka – ako je tako, onda ga nakit definitivno ističe. Tim više ako je neobičan, unikatan i odgovara osobnosti onoga koji ga nosi.

S tim se slaže i dizajner nakita Mladen Grubić, u čijem ateljeu nastaju impresivni komadi nakita.

- Nakit je taj koji završava i potvrđuje svaki 'stajling', smatra ovaj kreativac, koji je po struci zapravo novinar.

- Znam se našaliti, pa reći kako sam se ipak uhvatio ozbiljnijeg posla – a to je nakit, kaže Mladen kroz smijeh.

- Veliko mi je zadovoljstvo to što radim, ta inspiracija i strast – ne bih to mijenjao ni sa čim, ni za jedno drugo zanimanje, ističe Mladen koji se nakitom bavi već trideset godina. Za njegovo današnje zanimanje kriv je glinamol, s kojim je započeo izradu svojih kreacija – ostalo je povijest.

Osim klasičnih materijala poput bisera, perli i metala, za izradu svog nakita Mladen koristi i neke vrlo neobične – obične cijevi, opruge, odbačenu industrijsku kožu ili ribarske mreže pronađene na plaži. Čak i stvari poput životinjskih rogova, starih satova i korijenja nađu mjesto u Mladenovim kolekcijama, kojeg za stvaranje nakita inspirira sve što ga okružuje.

Njegove kreacije mogle se su vidjeti na tjednima mode, u časopisima, filmovima i na slavnim damama.

- Najljepše iskustvo imam s Josipom Lisac, mislim da je ona izazov i inspiracija za svakog dizajnera – jedna odlična suradnja koja nas je dovela do potvrde da je to što radimo, ne samo dobro, nego i posebno. A to mi je i glavni cilj u dizajnu – posebnost, kaže Mladen.

Inspiracija Mladena nikada ne napušta, pa tako zna i po nekoliko puta ustajati iz kreveta kako bi uzeo papir i olovku i skicirao svoje ideje. Nije mirovao ni za vrijeme pandemije, kada potražnje gotovo da i nije bilo – stvorio je zanimljivu kolekciju naziva "Zapisi iz tišine".

Krv nije voda, a to dokazuje i činjenica da mu se nakon završene škole u dizajnu nakit pridružio i sin Petar.

- Ništa nije morao, on je odrastao uz moj posao. Sad je to naš zajednički posao, kaže Mladen. A iako se bavi upravo izradom nakita, ovaj zanimljivi umjetnik kaže kako ga ne nosi, pa tako za iznimne prigode oko vrata, umjesto kravate, nosi – 'žniranac'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!