Stvarna Marilyn Monroe na Venecijanskom filmskom festivalu

05.09.2022.

11:24

Autor: Hina/HRT/V.G.

Stvarna Marilyn Monroe na Venecijanskom filmskom festivalu

Stvarna Marilyn Monroe na Venecijanskom filmskom festivalu

Foto: HTV / HRT

Šezdeset godina nakon smrti, Marilyn Monroe ponovno je u središtu pozornosti kao tema popularnog Netflixovog biografskog filma 'Blonde' koji će doživjeti premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu u četvrtak.

Temeljen na bestseleru, polu-fikcionaliziranoj knjizi Joyce Carol Oates, film predstavlja mračno prepričavanje života kultne glumice koji stavlja sada u fokus traumu i inteligenciju, a ne glamurozni i seksualizirani imidž Monroe.

Monroe glumi kubanska glumica Ana de Armas, dok je režiser Australac Andrew Dominik koji je snimio još dva mračno poetična biografska filma - "Helikopter" i "Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda".

Ovo je pet manje poznatih činjenica o Marilyn koje su posljednjih godina postale daleko važnije za njezinu priču:

Teško djetinjstvo


U njezinom odraslom životu bilo je obilje glamura, ali Marilynino djetinjstvo, kada su je zvali Norma Jeane, bilo je sasvim drugačije.

Djelomično je odrasla s majkom, ali kada je Gladys Monroe smještena u psihijatrijsku bolnicu, njezina je mala kćer živjela u sirotištu i kod udomitelja.

Počela je mucati zbog čega joj je pomogao terapeut.

Nikada nije upoznala svog pravog oca i nekoliko je godina vjerovala majčinim riječima da je umro.

Njegov pravi identitet potvrđen je tek 2022. u dokumentarcu francuske televizije, koji je nakon DNK testova otkrio da je njezin biološki otac Charles Stanley Gifford, kolega njezine majke u filmskoj produkcijskoj tvrtki.

Načitana i puna ambicija


U godinama nakon Marilynine smrti pojavila se složenija slika o glumici i pjevačici, koja je objektivizirana kao prototip "plavuše, seks bombe".

Marilyn nije bila samo strastvena čitateljica, već se okušala i u poeziji te je žudjela za izazovnim glumačkim ulogama, uključujući kompleksnu žensku protagonisticu u dramatizaciji romana "Braća Karamazovi" Dostojevskog.

Police njezine knjižnice bile su ispunjene klasicima pisaca poput Jamesa Joycea, Samuela Becketta, Marcela Prousta i Gustavea Flauberta.

Kao najjasniji znak njezinih ozbiljnih glumačkih ambicija, pridružila se prestižnoj školi Actor's Studio u New Yorku u trenutku kada je karijerno napredovala u Hollywoodu.

Od svih učenika koji su prošli kroz njegova vrata, direktor Lee Strasberg rekao je da je dvoje bilo upečatljivije od drugih - Marlon Brando i Marilyn Monroe.

Marylin Monroe i Ella Fitzgerald

Među Marilyninim uzorima bio je Abraham Lincoln.

Ona će ostaviti svoj trag u pokretu za građanska prava, pomažući u populariziranju jazz pjevačice Elle Fitzgerald u vrijeme kada je rasizam bio raširen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marilyn je iskoristila svoju zvjezdanu moć da joj osigura nastup u poznatom losanđeleskom noćnom klubu Mocambo, prisjećala se Fitzgerald.

Marylin je rekla vlasniku da će ona sjediti u prvim redovima svaku večer, ako će Fitzgerald nastupati.

Takav je bio dogovor i rođena je jazz zvijezda.

Buntovnik s razlogom


Desetljećima prije MeTooa, Marilyn je dovodila u pitanje funkcioniranje sustav kojim dominiraju muškarci.

Još 1953. objavila je članak u časopisu Motion Pictures Magazine prozivajući "vukove koje sam poznavala" koji vrebaju i iskorištavaju mlade žene.

- Djevojke svih društvenih slojeva moraju dobro paziti da ne budu još samo jedan skalp za nekog muškarca, napisala je u članku.

Godinu dana kasnije s fotografom Miltonom Greeneom osniva vlastitu producentsku tvrtku Marilyn Monroe Productions.

Misteriozna smrt

Marilynina šokantna smrt u dobi od 36 godina i dalje je misterij o kojem se naširoko nagađa.

"Vjerojatno samoubojstvo" bio je zaključak mrtvozornika, ali mnogi su raspravljali je li čin bio slučajan ili namjeran.

Neki nagađaju da je možda čak i ubijena, nakon glasina o romantičnoj vezi s američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem i njegovim bratom Bobbyjem.

Pronađena je u krevetu kod kuće 5. kolovoza 1962., s jednom rukom držeći telefon.

Nije pronađena nijedna poruka.

Njezin treći suprug, dramaturg Arthur Miller, nije prisustvovao njezinom sprovodu, ali njezin drugi suprug i cjeloživotni prijatelj, bejzbol zvijezda Joe DiMaggio jest.

Par se navodno planirao ponovno vjenčati 8. kolovoza, na dan kada je ona pokopana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!