12:33 / 23.10.2019.

Autor: V.M./HRT

Subverzivnost antologijskih domaćih TV-serija

-

-

Foto: - / -

Antologija Dramskog programa na HTV3 donosi sve one lijepe i nikada zaboravljene hrvatske serije nastale u nekim prošlim vremenima. Ti programi dio su naše audiovizualne baštine i vrlo su rado ponovno gledane.
Antologija Dramskog programa na Trećem programu HTV-a donosi sve one lijepe i nikada zaboravljene hrvatske serije nastale u nekim prošlim vremenima. Ti programi dio su naše audiovizualne baštine i vrlo su rado ponovno gledane.

Velo misto
, koje se upravo emitira, zatim Naše malo misto, Dnevnik Očenašeka, Gruntovčani ili Kuda idu divlje svinje neke su od kultnih serija koje možete pratiti u ciklusu Antologije Dramskog programa HTV-a, koji prikazujemo od ponedjeljka do četvrtka u 20.05 sati na HTV3.

- Čini mi se da publika voli hrabrost tih serija. Kada ih danas gledamo, primjerice Velo misto, vidimo koliko je u tim replikama bilo i političke pobune, stavova i podteksta koji nam je danas, kad možemo sve reći, možda, i teško shvatljiv. Tada se kroz te serije progovaralo o stvarima o kojima se nije moglo javno govoriti, napominje urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović.

Treba primijetiti i to da te serije nisu bile uniformirane: Danas se serije rade na drugi način. Imamo nove serije u našem programu – Počivali u miru ili Novine, koje se rade u 'nordic noir' stilu. No, treba ponavljati i stare serije zbog načina kako su se radile. Spomenut ću samo Voćni trg u Velom mistu, koji je fenomenalna replika tog splitskog trga napravljena od kulisa i snimana u Zagrebu, podsjeća urednica ciklusa Antologija Dramskog programa HTV-a Maja Gregl.

Nažalost, zbog reguliranja autorskih prava neke od serija iz našeg arhiva još se ne mogu reprizirati, a o onima koje se mogu u emisiji Dobro Jutro, Hrvatska razgovarali smo s Vlatkom Kolarović i Majom Gregl:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!